“Ja jūs pārstātu audzēt lopus, kas uz šīs lauksaimniecības zemes tiktu darīts tā vietā? Vai tur augtu mežs, vai tiktu izveidots kūdras purvs?”
jautā Monbio. Viņš norāda, ka cilvēku ēšanas paradumi nenoliedzami daudz ko maina līdzās tam, kāda veida transports ikdienā tiek lietots. “Tam, ko viens cilvēks var izmainīt klimata labā, ir salīdzinoši maza nozīme salīdzinājumā ar to, ko vajadzētu izdarīt katras valsts valdībai. Bet vismaz mainīt savu ēdienkarti, tas noteikti ir katra paša spēkos,” saka Monbio. “Protams, valdības atbalsts šajos jautājumos ir nenovērtējams, bet, ja tā tomēr nav, mēs varam rīkoties katrs atsevišķi,“ viņš aicina.
2018. gada vērienīgais “Science Magazine” lauksaimniecības nozares pētījums norāda, ka tieši
gaļas un piena produktu patēriņa samazināšana sniedz vislielāko labumu planētai.
Pārtraucot ražot šos produktus, lopkopībā tiktu izmantots par 75 procentiem mazāk zemes.
“Var izmainīt, piemēram, lopiem paredzētā uztura saturu, bet tas nemaina faktu, ka šiem dzīvniekiem tik un tā ir jābarojas, un šis barības cikls veicina metāna gāzu emisijas lopkopībā,” stāsta Oksfordas universitātes pētnieks Marko Springmens.
Mičiganas universitātes pētnieks Martins Kellers uzsver, ka ir naivi cerēt uz cilvēku gribu kļūt par vegāniem tikai planētas labā. Tam ir jābūt vienotam rīcības kopumam, kur iesaistās gan restorāni un citi viesmīlības industrijas dalībnieki, gan valsts institūcijas.