Šodienas redaktors:
Jānis Tereško
Iesūti ziņu!

Kas jāzina par veselībai vērtīgo ķirbi?

Raksta foto
Foto: shutterstock.com

Ķirbis ir šī laika karalis – gandrīz katrās mājās tas atrod vietu un pielietojumu! Kāds steidz no ķirbja gatavot Halovīna rotājumus, cits gatavo gardas biezzupas un ķirbju kēksus. Lai kāda būtu ķirbja vieta jūsu mājās, ir noderīgi zināt, ko vērtīgu tas mums sniedz, kā to pareizi uzglabāt un veselīgi pagatavot. Turklāt aktuālas ir arī ķirbju sēklas un ķirbju eļļa!

Ķirbis – diētisks, veselīgs, noderīgs

Ķirbis ir vērtīga oga, kas jāiekļauj uzturā, jo tā satur antioksidantus un vitamīnus, kā arī minerālvielas, uzsver klīniskā farmaceite Ilze Priedniece. Ķirbji ir ar zemu kaloriju saturu, to sastāvā ir daudz ūdens un šķiedrvielu. No vērtīgajām vielām ķirbji satur kāliju, dzelzi, kalciju, varu, magniju, C ,E, PP, B1, B2, B6 vitamīnu, folijskābi, karotinoīdus, luteīnu un zeaksantīnu. Ķirbju aktīvo vielu sastāvs noder imūnsistēmas stiprināšanai, redzes, sirds un asinsvadu sistēmas, ādas un gļotādu veselībai. Ķirbjiem dzelteno vai oranžo krāsu nosaka tajos esošais beta karotīns. Jo krāsa košāka un izteiktāka, jo vairāk sastāvā ir beta karotīna. Ķirbji palīdz arī aizcietējumu gadījumā, tiem piemīt urīndzenoša un žultsdzenoša darbība, un tie stiprina urīnceļu muskulatūru.

Uztura speciāliste sertificēta uztura speciāliste Liene Sondore – ķirbis ir gana diētisks, jo 100 gramos ķirbja vidēji ir tikai 24 kilokalorijas un aptuveni 90% ir ūdens. Tas gan ir atkarīgs no izvēlētās šķirnes veida. Šo īpašību dēļ ķirbi ieteicams iekļaut uzturā, ja nepieciešama svara korekcija.

Ķirbim piemīt maiga garša, un vērtīgo vielu daudzums šajā brīnumogā to ļauj iekļaut teju vai visu cilvēku ēdienkartē – no zīdaiņu piebarošanas biezenīšiem līdz pikantām zupām. Ķirbis kā hameleons maina savas garšas un pielāgojas pārējām ēdiena sastāvdaļām, stāsta uztura speciāliste.

Šī lielākā oga pasaulē ir izmantojama pilnībā – mizas var sakaltēt, samalt un pievienot ēdieniem; mīkstumu izmantojam zupās, sautējumos, sacepumos un citos ēdienos, arī konditorejā. Ēdamas ir sēklas, savukārt to mīkstums izmantojams buljonu gatavošanai, zupām, kā arī masāžām, aplikatoriem muskuļu sāpju gadījumā. Uzturā lietojamas arī ķirbju stīgas un ziedi.

Šķir lapu un lasi tālāk!

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu