Pasaulē ir ap 800 ķirbju šķirnes, bet ne visas ir ēdamas. Ir dekoratīvie ķirbji, kas ir domāti mājas un dārzu dekorēšanai, dažādu tautu svētkiem, kā, piemēram, Halovīnam, kas tiek atzīmēts arī pie mums.
Recepšu un garšu dažādība
Grebšanai izmanto speciālas šķirnes ķirbi – ar plānāku mizu un nelielu mīkstumu. Dekoratīvos ķirbjus uzturā nelieto. Savukārt, izmantojot ēdamos ķirbjus, būs gatavās mocības tos izgrebt, uzsver L. Sondore.
Ķirbis ir biezzupu karalis! Gatavojiet to kopā ar citām saknēm, veģetāru vai nē – pēc jūsu izvēles! Ķirbis labi saderēs ar ķiplokiem, sīpoliem, ingveru, timiānu, rozmarīnu, čili un citiem asajiem pipariem, labas kvalitātes Extra Virgin olīveļļu, ķirbju, sezama, kaņepju un linsēklu eļļu. Izbaudiet dažādās ķirbju garšas nianses – vienam piemitīs riekstaināka garša, cits būs sulīgāks vai miltainākas struktūras. Uztura speciāliste neiesaka ķirbja biezzupām pievienot kausētos sierus vai saldo krējumu – tas mazinās dabisko ķirbja garšu.
Tāpat ķirbis labi garšos kopā ar meža sēnēm, rīvētu cietā tipa sieru, zaļumiem. Cepeškrāsnī cepts ķirbis ar ķiplokiem, olīveļļu, kādu timiāna zariņu, pasniegts ar gaļu vai zivi būs lielisks vakariņu ēdiens, iesaka L. Sondore.