4. Žāvēti augļi

Raksta foto
Foto: Shutterstock

Žāvētos augļos ir mazāk ūdens, tāpēc tie ir koncentrētāks uzturvielu avots – tajos mēdz būt vairāk vitamīnu un minerālvielu.

Žāvētos augļos ir arī koncentrēts cukura daudzums, kas dod enerģiju un ir veselīgāks par citiem saldumiem, piemēram, šokolādi vai īrisa konfektēm. Tomēr žāvētiem augļiem ir lipīga konsistence, un viss, kas ir lipīgs un salds, ļoti viegli pielīp pie zobiem, nereti mazas ēdiena paliekas iestrēgst zobu starpās un var veicināt zobu bojāšanos. Jo ilgāk žāvēto augļu daļiņas atrodas uz zobiem un to starpās, jo vairāk tiek saražotas baktērijas, kas bojā zobus. Pēc šādu gardumu ēšanas ieteicams muti ne tikai kārtīgi izskalot, bet arī iztīrīt zobu starpas ar zobu birsti vai zobu diegu.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu