Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Aģentūra pasludina "Evergrande" par maksātnespējīgu, taču ir daudz neskaidrību (13)

Foto: AP/Scanpix

Kredītaģentūra “Fitch” ir pirmā, kas Ķīnas nekustamo īpašumu attīstītāja “Evergrande” ārvalstu aktīvus ir pasludinājusi par maksātnespējīgiem. Tas noticis pēc tam, kad “Evergrande” nav veikusi izšķiroši svarīgu procentu maksājumu, ziņo “Financial Times”.

“Fitch” paziņojums iezīmējis nozīmīgāko brīdi nekustamo īpašumu attīstītāja krīzē. Ar parādu krīzi saskaras arī citi uzņēmumi Ķīnas nekustamo īpašumu nozarē, paziņojums pastiprinājis arī bažas par iespējamo “Evergrande” maksātnespējas ietekmi uz Ķīnas ekonomiku.

Kopējās “Evergrande” parādsaistības ir mērāmas 300 miljardos dolāru, un pirmdien uzņēmums neveica obligāciju maksājumu 82.5 miljonu dolāru apmērā. Arī trešdien uzņēmums joprojām nebija veicis nepieciešamo maksājumu.

“Fitch” norāda, ka kompānija nav atbildējusi uz maksājuma apstiprinājuma pieprasījumu, tādējādi var pieļaut, ka “Evergrande” nemaz nav veikusi šādu maksājumu.

Nedz uzņēmums, nedz Ķīnas valdība nav apstiprinājuši, ka “Evergrande” būtu piedzīvojusi maksātnespēju parādu dēļ, lai gan vēl pagājušajā piektdienā uzņēmums “nespēja garantēt iespēju atmaksāt savus parādus”, jo ir sākts parādu restrukturēšanas process, kurā iesaistītas arī vietējās varasiestādes.

Ceturtdien kļuva zināms, ka arī cits nekustamo īpašumu attīstītājs “Kaisa” nespēja veikt 400 miljonus dolāru vērtu maksājumu, un kompānijai noteikta ierobežota maksātnespēja. Avoti, kas ir zināmi ar šo situāciju, “Kaisa” ir tuvu, lai noslēgtu informācijas neizpaušanas līgumus, kas paredz, ka investoriem pilnībā nebūs zināms par kompānijas finanšu situāciju.

“Evergrande” parādu krīze mēnešiem ilgi ir saistīta ar starptautisko obligāciju tirgiem, kur kompānija aizņēmusies ļoti lielus līdzekļus. Pašlaik biržās “Evergrande” parāds ir 19 miljardi dolāru, bet “Kaisa” parāds – 12 miljardi. “Evergrande” jau kopš septembra beigām nav veikusi virkni procentu maksājumu, bet līdz šai nedēļai izvairījusies no maksātnespējas, veicot maksājumu pirms 30 dienu pagarinājuma perioda beigām.

Ķīnas Tautas bankas pārstāvis paziņoja, ka “Evergrande” nespēja pildīt savas saistības ir biržas notikumu kopums, un šajā situācijā ir jāņem vērā investoru intereses. Ķīnas centrālā banka pirmdien laida klajā 188 miljardus dolāru vērtus likviditātes līdzekļus finanšu sistēmā, lai novērstu “Evergrande” parādu krīzes radītās bažas.

Uzņēmuma vadītājs Hajs Kajans ir atteicies no plāna ātri iegūt līdzekļus, steidzami pārdodot vērtīgākos kompānijas aktīvus, to vidū zemesgabalus un dažādus projektus. Ķīnas finanšu regulatora pārstāvji norāda, ka “Kajans vēlas paturēt “Evergrande” vērtīgākos aktīvus, lai tos pārdotu par labu cenu, taču tas nenotiks, ņemot vērā situācijas radīto stresu.”

“Evergrande” arī ir sākusi lobija kampaņu, lai no valsts bankām iegūtu nepieciešamos līdzekļus, kas ļautu izvairīties no operacionālā sabrukuma.

Plašāk “Evergrande” nav komentējusi šo situāciju. Jāpiebilst, ka uzņēmumam ir vairāk nekā 800 nekustamā īpašuma attīstīšanas projektu, no kuriem liela daļa tiek finansēti, aizņemoties no pašiem mājokļu pircējiem. Vietējās varasiestādes rūpējas, lai “Evergrande” projekti tiktu pabeigti laikā.

Aģentūra “Bloomberg” norāda, ka “Evergrande” parādsaistības ir vairāk nekā 300 miljardi dolāru, kas ir pārliecinoši lielākais parādu apmērs starp nekustamo īpašumu jomas uzņēmumiem visā pasaulē. Tā kā “Evergrande” ir finansiālas saistības ar uzņēmumiem ne tikai Ķīnā, bet visā pasaulē, tas atstās negatīvas sekas uz globālo finanšu tirgu.

Svarīgākais
Uz augšu