Ja ar šādu slimību buķeti cilvēks svētku laikā apēd lielu apjomu un treknu ēdienu, protams, radīsies sūdzības par savu veselību. Svētku uzturs ilgi stāvēs kuņģī. Ja iepriekš bijušas problēmas ar sfinkteri starp kuņģi un barības vadu, tad svētku ēdiens aizkavēsies tuvu krūšu kurvim. Tas, savukārt, radīs milzīgu diskomfortu.
Tāpat cilvēkiem, kuriem ir pārtikas alerģijas, arī svētku laikā vajadzētu izvairīties no ēdieniem, kas satur organismam bīstamās vielas. Parasti ģimenes un tuvākie par šiem alergēniem ir lietas kursā un cenšas tos ēdienos neiekļaut. Bet drošs paliek nedrošs – piesardzību vajag ievērot un dubulti pārbaudīt. It īpaši ciemošanās laikā.
Ja cilvēks savu veselību nepārzina vai organisma iekšējā veselību diktējošajā balsī neieklausās, tad, regulāri ēdot daudz, trekni un organismam nepiemēroti, var izraisīt veselības pasliktināšanos.
Maksimāli palielināt dārzeņu devu
Jāatceras, ka cilvēka organismā pašā ir sava mikrovide – kuņģa zarna traktā saukta par mikrobiotu – kas ar ierasto ēdiena daudzumu ļoti labi tiek galā un palīdz to pilnvērtīgi metabolizēt. Tādēļ, ja arī svētku laikā izdosies nepārslogot savu vēderu ar pārmērībām, speciālu medikamentozu palīdzību meklēt nevajadzēs. Ēdiens ir bauda, dzīves svinēšana, vienam ar otru dalīšanās.
Tieši šo likumu vajadzētu atcerēties, plānojot savu svētku galda ēdienkarti. Vairāk dārzeņu (kāpostu, kāļu, rutku, rāceņu, ķirbju, topinanbūru, lapu bietes, kalē u.c.), dabiski fermentētu produktu, mazāk trekno, žāvēto, un jo sevišķi - veikalos pirkto pusfabrikātu, rūpniecisko žāvējumu un rūpniecisko marinējumu. Svētku galdā esam ieraduši celt lasi kā bagātības simbolu, bet nevietā aizmirstas ir citas zivis, piemēram, vēdzeles, līņi, stores, zandarti, karpas.