Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Sony prezentē jaunu elektroauto prototipu un gatavojas ražošanai

Sony Vision-S 02
Sony Vision-S 02 Foto: Sony

Japānas plaša patēriņa elektronikas ražotājs Sony paziņojis, ka ieies elektrisko transportlīdzekļu tirgū ar savu produktu. Par to liecina Consumer Electronics Show 2022 (CES) Lasvegasā prezentētais pilna izmēra elektriskā krosovera prototips Vision-S 02. Šis ir otrais eksperimentālais automobilis ar Sony zīmolu. Pirmais bija Vision-S 01 sedans, kas tika demonstrēts pirms diviem gadiem.

Vision-S 02 bāze ir tā pati oriģinālā dizaina platforma, kas tika izmantota Vision-S 01, tikai jaunais krosovers ir ar piecām durvīm un septiņām sēdvietām trīs sēdekļu rindās. 

Vision-S 02 kopējais garums, platums un augstums ir attiecīgi 4,9 m, 1,93 m un 1,65 m, savukārt garenbāze ir iespaidīgi 3,03 m. Automašīnas pašmasa ir 2480 kg, bet klīrenss – 15,7 cm.

Mašīna ir aprīkota ar diviem elektromotoriem – pa vienam uz katras ass. Katra motora jauda ir 200 kW (268 ZS), un prototipam ir pastāvīgā visu riteņu piedziņa. Ar 180 km/h maksimālo ātrumu krosovers ir par 60 km/h lēnāks nekā sedans Vision-S 01. Tā dinamiskie rādītāji jeb paātrinājumos no nulles līdz 100 km/h nav norādīti. Sedans standarta sprintu spēja paveikt 4,8 sekundēs, taču krosovers ir par 130 kg smagāks, līdz ar ko tam jābūt mazāk žiperīgam.

Sony Vision-S 01
Sony Vision-S 01 Foto: Sony

Elektriskais prototips ir apgādāts ar daļējo autopilota sistēmu, kuras izstrādātājs ir Sony, un tajā ietilpst 360 grādu videokameras, attēla sensori (CMOS), attāluma sensori (ToF) un lidars, kas skenē šķēršļus 3D formātā. Autonomās braukšanas sistēma atbilst otrajam autonomijas līmenim. Tas nozīmē, ka sistēma spēj pilnībā kontrolēt transportlīdzekli, veicot paātrinājumu, bremzēšanu un stūrēšanu, taču vadītājam visi procesi ir jāuzrauga un jābūt gatavam jebkurā brīdī iejaukties, ja sistēma nespēj adekvāti reaģēt.

Sony kā plaša patēriņa elektronikas ražotājs demonstrācijas krosoveru ir apgādājis ar augstas klases audio sistēmu, kuras sniegums ir pielīdzināms dzīvajam priekšnesumam, kā arī PlayStation spēļu konsolēm.

2022. gada pavasarī Sony plāno reģistrēt jaunu uzņēmumu Sony Mobility, tam tiks deleģēta elektromobiļa ražošana un pārdošana. Austrijas Magna-Steyr varētu kļūt par Sony elektromobiļu līgumražotāju, jo arī Vision-S 01 projektā kā partneris līdz ar uzņēmumiem Bosch, NVIDIA, Continental, Benteler, Qualcomm, ZF, Blackberry bija norādīts Magna.

Sony Vision-S 02
Sony Vision-S 02 Foto: Sony
Nepalaid garām!
Uz augšu