Produkti, kas var kļūt bīstami
“Grūtniecības laiks reizēm nes kāri pēc atsevišķiem ēdieniem – īpaši saldiem vai sāļiem. Sekojot saprātam, grūtniece var ēst gan saldus, gan sāļus, gan asus ēdienus, taču ir ēdieni, kuri var būt nevēlami gaidāmajam bērniņam. Grūtniecības laikā sievietes organisms kļūst krietni jutīgāks ne tikai emocionāli, bet arī fizioloģiski. Piemēram,
vairākas vielas, baktērijas un vīrusi, kas sievietei ārpus grūtniecības nekaitētu, grūtniecības laikā var būt bīstami pašas un mazuļa veselībai.
Tāpēc grūtniecei uzmanīgāk jāizvērtē pārtikas produktu kvalitāte un drošums. Tomēr nevajadzētu ļoti koncentrēties uz to, ko nedrīkst, – var meklēt alternatīvas un iemīļotos produktus uz laiku aizstāt ar ko citu, tādējādi dažādojot un papildinot savu ēdienkarti,” iesaka uztura speciāliste Olga Ļubina.
Bakterioloģiskais piesārņojums
Grūtniecēm jāatceras tāds faktors kā bakterioloģiskais piesārņojums, tāpēc ļoti svarīgi grūtniecības laikā ievērot higiēnu, jo grūtnieces kļūst krietni jutīgākas pret bakterioloģisko piesārņojumu. Uztura speciāliste stāsta, ka sekas var atstāt listērijas, salmonellas un toksoplazmas.
Salmonellas var ierosināt akūtas zarnu infekcijas, salmonelozi, atsevišķos gadījumos pat lielu šķidruma zudumu organismā. “Lai izvairītos no salmonellām, grūtniecēm iesaku izslēgt no savas ēdienkartes jēlus un nepilnīgi termiski apstrādātus produktus: putnu gaļu, sarkano gaļu, olas, zivis un jūras veltes (garneles, mīdijas). Lai izvairītos no jebkāda riska, iesaku glabāt termiski apstrādātus produktus atsevišķi no svaigiem produktiem. Tāpat ļoti svarīgi ir mazgāt rokas katru reizi pēc darbošanās ar jēlu, termiski neapstrādātu gaļu,” norāda uztura speciāliste.