Kunefe vai kunafa ir viens no turku iecienītākajiem desertiem. To visbiežāk gatavo kā kūku, pēc tam sagriežot gabaliņos, bet reizēm veido arī kā mazākas kūciņas, kas pildītas ar dažādiem pildījumiem. Tradicionāli šo desertu gatavo no siera, kas ir vietējais mocarellas analogs, sviesta un cukura sīrupa. Zinātāji teic, ka šis kārums garšo tik lieliski, ka, dodoties uz Turciju, ir vērts doties uz valsts dienvidiem, kur mīt izslavēti turku kunefe gatavošanas meistari.
Lai gan lokma vairāk saistās ar Turciju un Ēģipti, šo gardumu var sastapt arī tradicionālajā grieķu virtuvē, kur šie saldumi tiek dēvēti par "loukoumades". Kas tad īsti ir lokma? Tās ir rauga mīklas bumbiņas, kas novārītas eļļā.
Taču tās ir īpašas ar to, ka pēcāk tiek izmērcētas cukura sīrupā, šokolādes mērcē vai medū. Turcijā lokmas gatavo, izmērcējot medū vai rožūdens sīrupā. Garšai tiek pievienots kanēlis, bet gatavās bumbiņas beigās apkaisa ar pūdercukuru.
Gaisīga mannas kūka, kas kārdinoši piesūkusies ar apelsīnu sīrupa debešķīgo aromātu, ir viens no turku mājās biežāk gatavotākajiem desertiem, kas nopērkams un nobaudāms arī daudzās Turcijas konditorejās. Apelsīnu kūkas izcelsme ir meklējama 16. gadsimtā, kad šis konditorejas izstrādājums ieguva savu vārdu "revani", kas osmaņu turku valodā nozīmē "dārgums".
"Pişmaniye” - tiek uzskatīts, ka šī kāruma dzimtene ir Irāna. Visgardākie “pişmaniye” Turcijā tiek gatavoti Izmitas pilsētā, uz kurieni 17. gadsimta sākumā bēgļu gaitās bija devies kāds armēņu konditors, atvedot sev līdzi šī deserta recepti.
Šis turku saldums, kas izskatās pēc gaisīga dzijas kamoliņa, tiek gatavots no eļļā apgrauzdētiem miltiem un cukura, dažkārt pievienojot pistāciju riekstus, sezama, vaniļas vai citus aromatizētājus. “Pişmaniye” izceļas ar ļoti izsmalcinātu garšu un neparastu tekstūru – to var raksturot kā halvas un cukura vates krustojumu.
Ja vēlies nogaršot šos kārdinošos saldumus, ir vērts par nākamā ceļojuma galamērķi izvēlēties Turciju! Karstākos piedāvājumus meklē šeit.
Raksts tapis sadarbībā ar Novatours.