15. maijā plkst. 15:05 vēsturiski romantiskajā "Straupes Zirgu pastā" pulcēsies Latvijas labākie vīndari, lai atklātu nu jau sesto pēc kārtas "Latvijas augļu un ogu vīna skati 2022". Šogad skate būs īpaša, jo pašmāju ražojumi tiks "pāroti" ar īpašu uzkodu daudzveidīgajām garšas niansēm.
Šajā pasākumā būs iespēja tikties ar Latvijas pieredzējušākajiem vīndariem, kuri apvienojušies Latvijas Vīnkopju un Vīndaru biedrības projektā “Latvijas vīna tūre” (www.latvijasvinature.lv), un degustēt vairāk nekā 100 augļu, vīnogu un citu ogu vīnu un sidru šķirnes.
“Latvijas augļu un ogu vīna skatē 2022” piedāvātie augļu, vīnogu un ogu vīni un sidri tapuši no Latvijā audzētiem augļiem un ogām, kā arī pagatavoti pēc profesionālām vīna darīšanas metodēm un paaudzēs nodotām zināšanām. Skates ilggadējie dalībnieki regulāri pilnveido savas vīndaru prasmes, ko pierāda arī prakse – vairumam no vīndariem ir atzīstamas godalgas un tituli arī Baltijas valstu mērogā.
“Organizējot šo ikgadējo pasākumu, Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrība vēlas popularizēt kvalitatīva augļu un ogu vīna gatavošanu, salīdzināt tirgū piedāvāto augļu un ogu vīnu kvalitāti, informēt patērētāju par piedāvājumā esošiem vīniem, kā arī izvērtēt vietējā vīnmateriāla potenciālu augstvērtīga produkta iegūšanai,” uzsver Latvijas Vīnkopju un Vīndaru biedrības vadītājs Ričards Ivanovs.
Ričards IvanovsFoto: Jānis Škapars/TVNET
Šī gada “Latvijas augļu un ogu vīna skatē 2022” piedalīsies 12 vīna darītavas un vīndari:
Šogad vīna skatē notiks vēl nebijis pasākums - Latvijas vīnu un ēdienu saderības vērtēšana. “Sapārošanas” jeb “precināšanas” ekspertu vidū būs vieni no Latvijas labākajiem vīnziņiem – Jānis Kaļķis un Agnese Gintere. Īpašo uzkodu, kas pagatavotas no vietējo zemnieku produktiem, autors būs Slow Food pavāru alianses biedrs, Re'Chef virtuves īpašnieks, šefpavārs Ingmārs Ladigs.
Jānis KaļķisFoto: Jānis Škapars/TVNET
Kāpēc šī saderības meklēšana jeb “precināšana” ir tik svarīga? Kā uzskata Latvijā vadošais vīnzinis Jānis Kaļķis, nepareizi izvēlēts vīns pie ēdiena var maltīti padarīt nebaudāmu un otrādi – arī ēdiens var izbojāt vīna garšu. “Vīnziņa galvenais pienākums, “precinot” ēdienu ar vīnu, ir piemeklēt labāko vīnu, kurš papildinās konkrēto ēdienu un radīs izcilas garšas baudījumu. Ja vīns ir piemeklēts pareizi, tad vīna un ēdiena garšām caurvijoties, tie radīs papildu garšas nianses un padarīs jūsu maltīti neaizmirstamu!” Šāds tad arī būs ekspertu galvenais uzdevums.
Skates laikā gaidāmas arī vairākas aktivitātes, tostarp ikviens būs aicināts nobalsot par labāko uzkodu un vīna saderību!
Ieejas kartes uz “Latvijas augļu un ogu vīna skati 2022” būs iespējams iegādāties pasākuma dienā “Straupes Zirgu pastā”.