Melnkalne ir valsts, kur ikvienam ir laiks, un visi to labprāt izmanto.
Šeit īsa pēcpusdienas kafijas pauze nemanāmi var pāraugt par vakariņām vai vakarīgu alus baudīšanu. Šeit grūti dzirdēt teicienu “piedod, man nav laika”.
Melnkalnē patiesa, sirsnīga un nesamākslota viesmīlība mijas ar dāsnumu.
Tie visi ir sastopami ik uz soļa, bet visdāsnāk jūtami, viesojoties kādā ģimenē, saimniecībā, ģimenei piederošā veikaliņā vai ēstuvē.
Līdzīgi kā ciemojoties pie vecmāmiņas, šeit nebeidzas gardumi un tā vien šķiet, ka populārākais teiciens ir “vēl mazliet” - vēl mazliet kāda garduma, vēl mazliet pašu darinātas rakijas. Katrs viesis tiek sagaidīts kā ilgi, ilgi gaidīts un attiecīgi arī tiek godināts.
Valsts virtuvi ir ietekmējusi Balkānu reģiona kultūra, taču tajā ir arī virkne oriģinālu gardumu.
Nobaudīšanas vērti ir kacamak – mīksti un sātīgi plāceņi, ko pasniedz ar sieru un skābpienu, kūpinātu šķiņķi vai pienā vārīto Melnkalnes jēra gaļu.
Valsts lutina ar daudziem un dažādiem zivju, jūras velšu, sātīgu jēra gaļas un cūkgaļas ēdieniem, plašu siera izvēli. Valstī populārs ir vietējais vīns, alus un, protams, visā reģionā izplatītā rakija.
Lai iepazītu valsti, ceļotu un daudz kustētos, vislabāk ir turp doties maijā, jūnijā un septembrī vai oktobrī, kad ir daudz saules un gaisa temperatūra pārsniedz 20 grādus.
Visvairāk atpūtnieku valsti apmeklē jūlijā un augustā, populārākajā atvaļinājumu laikā.
Šajā laikā valstī ir sauss laiks, temperatūra dienā sasniedz 30 grādus un vairāk, tāpēc laika apstākļi ir perfekti piemēroti atpūtai pludmalē pie Adrijas jūras.
Bet pastaigas pa takām un pilsētu izpēte šajā laikā ir ieteicama tikai rītos vai vakarpusē, kad karstums norimst. Ziemā daudzas piekrastes kafejnīcas tiek slēgtas, taču tad slēpošanas mīļotājus sagaida kalni.
Melnkalnē saule spīd gandrīz 240 dienas gadā. Apstākļi, lai peldētos jūrā, ir labvēlīgi vidēji 180 dienas gadā. Vidējā ūdens temperatūra vasarā ir vienāda ar gaisa temperatūru – sasniedz aptuveni 27 grādus.
Raksts tapis, par pamatu ņemot tūroperatora "Novatours" iesūtīto informāciju.