Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Faktomāts Vai Šolca vectēvs bija SS virsnieks un nogalināja ebrejus?

Olafs Šolcs
Olafs Šolcs Foto: MICHELE TANTUSSI / AFP

Nesen vienā no populārākajiem propagandas raidījumiem “60 minut” kanālā “Rossija 1” raidījuma vadītājs un Valsts domes deputāts Jevgeņijs Popovs paziņoja, ka Vācijas kanclera Olafa Šolca vectēvs bijis augsta ranga SS biedrs, kurš divas reizes ir karojis “krievu” frontē. TVNET projekts “Faktomāts”  nolēma pārbaudīt šo apgalvojumu.

26. maijā Popovs, komentējot Šolca runu Pasaules ekonomikas forumā Davosā, kurā viņš aicināja neļaut Putinam uzvarēt, sacīja:

“Šolcs saka, ka Rietumi nepiekritīs Krievijas uzspiestajam mieram. Kanclers ir labi informēts par “uzspiešanas” ideoloģiju: viņa vectēvs bija augsta ranga SS biedrs, kurš divas reizes ir karojis pret Krieviju, personīgi piedaloties ebreju slepkavošanā Polijā un Ukrainā.”

Šolci, protams, piedalījās Otrajā pasaules karā, bet viņi nebija Vācijas premjerministra senči

Ātra meklēšana, visticamāk, novedīs pie šī attēla:

Foto: forums "ЯПлакалЪ"

Tā autori dod mājienu par līdzīgiem sejas vaibstiem, kā arī kopīgu uzvārdu. No pirmā acu uzmetiena var šķist, ka kanclera vectēvs patiešām cīnījās pret PSRS. Tomēr ar to līdzības beidzas. Fotoattēlā pa kreisi ir Frics fon Šolcs, Austroungārijas virsnieks, kurš karoja SS un gāja bojā kaujā ar padomju armiju 1944. gadā. Vācijas Preses aģentūra, iepazīstoties ar dokumentiem no Vācijas federālā arhīva, noskaidroja, ka SS karaspēka ģenerālleitnantam Fricam fon Šolcam nav bērnu. Viņš dzimis Pilzenes pilsētā, kas tolaik bija Austrijas-Ungārijas sastāvā, un kopā ar sievu dzīvoja Austrijas pilsētā Pērtšahā.

Citiem vārdiem sakot, Olafam Šolcam nav nekāda sakara ar Fricu fon Šolcu.

Bet varbūt premjera senči bija kādi citi nacisti? Arī tas neatbilst patiesībai. Šolca īstie vecvecāki bija no Hamburgas un strādāja par dzelzceļa darbiniekiem. Ir vērts atzīmēt, ka uzvārds “Šolcs” (Scholz) Vācijā kopumā ir diezgan izplatīts. Valstī dzīvo vairāk nekā 30 tūkstoši pilsoņu ar šo uzvārdu.

Kā satīrisks raksts veidoja šī “feika” pamatu

Tad - kur “aug kājas” Popova izteikumam? Grūti pateikt precīzi, jo šī dezinformācija mazajos prokremliskajos medijos klīst jau labu laiku. Taču, kā jau tas nereti notiek, vilni uzcēla “Putina pavāra”, privātas militāras kompānijas “Vāgnera grupa” iespējamā īpašnieka un miljardiera Jevgeņija Prigožina mediji.

Pēc kara sākuma uzņēmējs vēlreiz nolēma atbalstīt Krievijas augstāko vadību. Tāpēc intervijā viņš atzīmēja, ka Maskava vienmēr ir bijusi pret fašismu, ar kuru, pēc viņa teiktā, tiek saistīts arī Šolcs. Kā? Ļoti vienkārši: viņa vectēvs dienēja SS karaspēkā un piedalījās ebreju nogalināšanās.

“Izrādās, ka Vācijas kanclera Olafa Šolca vectēvs bijis SS karaspēka ģenerālleitnants un personīgi piedalījies ebreju nāvessodu izpildē Polijas un mūsdienu Ukrainas teritorijās,” sava priekšnieka paziņojumu citē kompānijas “Concord” preses dienests, kas pieder Prigožinam.

Tieši šis citāts veidoja pamatu dažādiem rakstiem, kas diskreditē Rietumus un jo īpaši Vāciju. To mērķis ir skaidrs: kādas tiesības šīm valstīm ir mācīt Krieviju, ja tās vada nacistu pēcteči. Ir vērts atzīmēt, ka prokremliskie mediji ne tikai kancleri, bet arī citus pazīstamus politiķus apsūdz par saistību ar Trešo reihu un līdzdalību Otrā pasaules kara laikā pastrādātajos noziegumos, sākot no Polijas prezidenta Andžeja Dudas un beidzot ar Lietuvas ārlietu ministru Gabriēlu Landsberģi.

Kāds sakars ar šo apakšvirsrakstā minētajam satīriskajam rakstam? Fakts ir tāds, ka 2021. gada nogalē Krievijas izdevums “Panorāma”, kas specializējas ironiskās publikācijās, kurās izsmej aktuālos notikumus pasaulē un Krievijā, publicēja interviju ar Šolcu. Tur viņš stāstīja par savas ģimenes ilggadējo saistību ar Ukrainu:

“Vectēvs stāstīja, ka uz Ukrainu braucis ar entuziasmu. Apmeklējis Ternopiļu, Kijivu, Ļvivu, Rivni un citas pilsētas. Vienīgi nožēlojis, ka nav sasniedzis Krimu [..] Vācijā toreiz bija bads, bet Ukrainā varēja gan no sirds ēst, gan šaut, gan izklaidēties. Vēlāk, pat pēc atbrīvošanas no cietuma, viņš ilgi atcerējās, kā garšo ukraiņu pelmeņi ar skābo krējumu.”

Iespējams, tieši šī viltus intervija kļuva par pamatu spekulācijām par kanclera vectēvu. Šādos apstākļos, kad ir mērķis par katru cenu diskreditēt Rietumvalstu politiķus, atliek tikai atrast vārdabrāli, kas cīnījās Otrajā pasaules karā. Tieši šeit uzradās Frics fon Šolcs, kurš laimīgas sakritības dēļ arī līdzinās pašreizējam Vācijas premjerministram. Un tā rādās viltus ziņas, kuras pēc tam izplata ne tikai mazie mediji, bet arī otrais lielākais federālais kanāls.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu