Grīnspens šogad savā uzrunā sacīja, ka starptautiskās tirdzniecības pieaugums nozīmēja, ka “daudzas ekonomikas kļuva pastiprināti pakļautas starptautiskajai konkurencei un citām niansēm. Šajā procesā zemākas cenas precēm un pakalpojumiem no ārvalstīm ievērojami varēja konkurēt ar vietējo ražotāju piedāvājumu”.
Šī hipotēze bija ekonomistu dienaskārtībā ilgāku laiku, un tas ļāva domāt, ka globalizācijai faktiski nav nekādas ietekmes uz inflāciju. Džeimss, savukārt, izcēla globalizācijas un inflācijas saistību kā īstermiņa parādību, jo vēsturē pieredzētās tendences vēsta ko citu.
Vēsturnieks norāda, ka plašās kapitāla, cilvēku un preču pārvietošanās iespējas ir tās, kas ļauj inflāciju stabilizēt. Kā piemērs tiek minēts 19. gadsimts.
1840. gados Anglija un citas valstis cīnījās pret pārtikas trūkumu. Pēc cīņas ar inflāciju un neprasmīgu pārvaldību Anglijas amatpersonas atcēla ierobežojumus un ļāva importēt lētāku pārtiku no ārvalstīm. Samazinot barjeras tirdzniecībai, palielinot starptautisko migrāciju un pieņemot zelta standartu, radās plašākas iespējas veikt starptautiskās kapitāla investīcijas.
Tā rezultātā var runāt par globalizācijas ēru, kas sākās ap 1870. gadu un noslēdzās 1914. gadā, līdz ar Pirmā pasaules kara sākumu. Vēsturnieks Nīals Fērgusons šo periodu aprakstīja kā laiku ar “relatīvi brīvu tirdzniecību ierobežotiem migrācijas ierobežojumiem un teju neesošiem kapitāla plūsmas regulējumiem”.
Tieši tādēļ šajā periodā arī inflācija bija zema, un dažas tajā laikā pastāvošās valstis pieredzēja pat nelielu deflāciju. Tas bija saprotams – transporta izmaksas kritās, un arī konkurence bija pietiekama, cenām nebija iemesls kāpt, jo nebija manāmi arī kādi lieli riska faktori.