Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Nosaukti iespējamie iemesli eiro vērtības kritumam (5)

Foto: Reuters/ScanPix

12. jūlijā eiro pirmo reizi kopš 2002. gada rudens sasniedza paritāti ar dolāru, respektīvi – viens eiro maksāja vienu dolāru un otrādi. Šajā gadā Eiropas vienotā valūta ir zaudējusi 12% savas vērtības, bet ASV dolāra vērtība augusi par 16%, vēsta “Postimees”, atsaucoties uz “Forbes”.

Eiro zaudējis savas pozīcijas, ņemot vērā prognozes par iespējamu ekonomisko krīzi Eiropā. Bažas par to kļuvušas lielākas pēc tam, kad Krievija lēma uz 10 dienām apturēt gāzes piegādes Eiropai caur gāzes vadu “Nord Stream 1”. Oficiālā versija šim lēmumam ir “ikgadējie gāzesvada remontdarbi”.

Eiropas valstu valdības neizslēdz, ka, atbildot uz Eiropas atbalstu Ukrainai un sankcijām pret Krieviju, gāzes plūsma no Krievijas varētu apstāties vispār. Tas varētu radīt vēl lielākus satricinājumus Eiropas enerģētikas tirgū, kur jau tā cenu kāpums ir sasniedzis 380%, salīdzinot ar gadu iepriekš.

Tikmēr dolāra pozīcijas kļūst stiprākas, pateicoties ASV Federālo rezervju lēmumam celt procentu likmes no 0,25-0,5% līdz 1,75%. “Fitch” paredz, ka līdz jūlija beigām ASV regulators cels procentu likmes vēl 75 bāzes punktos. Eiropas Centrālā banka pašlaik vēl nav cēlusi procentu likmes, un tās joprojām atrodas nulles līmenī.

Vēl viens eiro devalvācijas katalizators – Eiropas uzņēmēju negatīvās prognozes tuvākajiem sešiem mēnešiem. Tā, piemēram, Vācijas uzņēmēju pārliecības indekss ZEW sasniedzis zemāko rādītāju pēdējo desmit gadu laikā. Vēl jūnijā šis rādītājs bija divas reizes augstāks.

Eiropas uzņēmēji pauž bažas, ka gāzes piegāžu apturēšanas dēļ būs nepieciešams samazināt vai vispār apturēt savu darbību. Kamēr pastāv gāzes plūsmas apstāšanās draudi, tikmēr arī eiro vērtība var turpināt kristies.

Nevar izslēgt, ka ekonomisko problēmu padziļināšanās dēļ eiro vērtība var nokristies līdz 95 dolāru centiem par vienu eiro.

Aģentūras “Bloomberg” prognoze liecina, ka gada beigās eiro vērtība varētu atgūties un sasniegt 1,05 dolārus par eiro. Tomēr šo prognozi var arī pārskatīt.

Interesanti ir tas, ka spēcīgs dolārs attiecībā pret eiro nav izdevīgs pašām ASV, jo tas var radīt ASV ekonomikas konkurētspējas samazināšanos attiecībā pret Eiropas ekonomiku.

Svarīgākais
Uz augšu