Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Koronavīrusi sasaldētā gaļā var izdzīvot līdz pat 30 dienām

Foto: Unsplash

Jaunā pētījumā noskaidrots, ka SARS-CoV-2 radniecīgi koronavīrusi sasaldētā gaļā un zivīs var izdzīvot līdz pat 30 dienām.

Zinātniskajā žurnālā “Applied and Environmental Microbiology” publicētajā pētījumā tika izmantota sasaldēta vistas, liellopa, cūkas un laša gaļa.

Pētījumā zinātnieki gan neizmantoja koronavīrusu, kas izraisa Covid-19, bet gan tam līdzīgus vīrusus, kuriem arī ir tā saucamie pīķa proteīni.

Šie vīrusi tika ievietoti sasalušā gaļā un zivīs, kas savukārt tika ielikta ledusskapī (4 grādi pēc Celsija) un saldētavā (-15 grādi pēc Celsija).

Atklājās arī tas, ka šos vīrusus pēc zināma laika ledusskapī vai saldētavā joprojām varēja kultivēt.

Pētnieki bilst, ka viņu atklājums ir diezgan nozīmīgs, jo SARS-CoV-2 spēj vairoties zarnās, ne tikai elpvados, kur visvairāk jūtams tā efekts.

Pētījums uzsver to, cik svarīga ir pārtikas pareiza transportēšana, iepakošana un uzglabāšana.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu