Vēl diviem cilvēkiem pārstādīta cūkas sirds (1)

TVNET
Foto: AP/Scanpix

Ķirurgi nupat kā diviem pacientiem, kuri smadzeņu nāves dēļ atradās pieslēgti pie dzīvību uzturošām iekārtām, pārstādījuši ģenētiski modificētu cūkas sirdi, lai turpinātu attīstīt procesu, kas nākotnē varētu glābt daudzu cilvēku dzīvību.

Ņujorkas medicīnas centra sirds ķirurgs Neiders Moazami operācijas veica jūnijā un jūlijā. Zināms, ka šā gada sākumā cita ārstu grupa cūkas sirdi pārstādīja kādam citam pacientam, kurš divus mēnešus pēc operācijas nomira. Šajā gadījumā pacienti, kuri saņēma cūkas sirdi, jau bija nolemti nāvei.

Abiem pacientiem bija ilga sirds slimību vēsture, vēsta “CNN”. Pēc sirds transplantācijas pacienti saņēma standarta pēctransplantācijas medikamentus. Ārsti pacientus un jaunās sirds darbību novēroja trīs dienas un nenovēroja to, ka organisms atgrūstu jauniegūto orgānu. Pēc operācijas arī netika izmantots kāds mehānisks sirds atbalsts.

Darbošanās ar pacientiem, kuri piedzīvojuši smadzeņu nāvi un atrodas pieslēgti pie dzīvību uzturošām iekārtām, palīdz ārstiem sīkāk izpētīt, kā organisms pieņem vai nepieņem svešo orgānu.

Foto: AP/Scanpix

Pirmo reizi dzīvnieka orgāns cilvēkam tika pārstādīts 1839. gadā, kad pacients ieguva cūkas radzeni. Kopš tā laika dzīvnieku orgānu pārstādīšana cilvēkam lielākoties ir bijusi neveiksmīga, jo cilvēka imūnsistēma parasti svešo orgānu uztver negatīvi un tam uzbrūk. Tiesa, pēdējos gados zinātnieki ir spējuši orgānus ģenētiski modificēt, lai cilvēka organisms to neuztvertu par svešķermeni. Tādā veidā var “piemuļķot” imūnsistēmu.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu