Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Faktomāts Vai lidmašīnas debesīs virs Latvijas atstāj "ķīmiskās trases?"

Foto: Shutterstock, TVNET kolāža

Sazvērestības teoriju piekritēji nesnauž, un šoreiz atkal uzvirmojusi teorija par lidmašīnu atstātām sliedēm debesīs, apgalvojot, ka tās ir "ķīmiskās trases" (angļu valodā sauktas par “chemtrails”).  TVNET faktu pārbaudes projekts "Faktomāts" skaidro, vai atstātās lidmašīnu sliedes debesīs virs Latvijas ir "ķīmiskās trases"?

"Ķīmiskās trases? Ļoti iespējams," šādu ierakstu "Facebook" jūnija sākumā veicis kāds vīrietis Andris, kurš pārpublicējis ierakstu, kurā pievienots ekrānuzņēmums no lidojumu izsekošanas vietnes "Flightradar24.com". Kā redzams pievienotajā attēlā - lidmašīna virs Kurzemes un Lietuvas veikusi vairākus apļus. 

Foto: Ekrānuzņēmums no Facebook

Zem oriģinālā ieraksta, kuru veikusi Niluta, sazvērestību komentāri sabiruši kā no pārpilnības raga. "Nez, kuram no valdības varētu prasīt paskaidrojumus....interesanti būtu pavērot saslimstību šajā rajonā..." raksta Arnis, bet Niluta viņam piebalso: "Nav jau tikai tajā reģionā,- projektiņš visnotaļ globāls." Savu viedokli izteikusi arī Agnessa, sakot: "Ievēroju, ka dūmotāji-miglotāji, kas lido augstu pāri visam šim reģionam, nemaz neuzrādās." Savukārt Liesma dalās pieredzes stāstā par novēroto Īrijā, kur arī viņu mājoklim pārlidojusi pāri lidmašīna. "Pagalmā pārstādīju puķi un pāri māju rajonam [lidoja] kārtējā lidmašīna zemu. Man sākās klepus, saodu dīvainu smaku/smaržu... nedaudz atsit sadzīves ķīmiju manā uztverē. Saucu vīru, saku: osti gaisu...varbūt man tikai rādās. Jā, ir smaka! Saka, lai nevandos ārā un taisu ciet mājas durvis. Pēc kādas pusstundas izbāzu degunu, paostu, izstaigāju pagalmu, smaka izgaisusi. Kā tas var būt?"

Šie ieraksti sociālajos tīklos par "ķīmiskajām trasēm" nav vienīgie - ik pa laikam  konspirāciju teoriju piekritēji publicē ierakstus par to, ka ar šīm "ķīmiskajām trasēm" tiek kontrolēti cilvēku prāti, laikapstākļi, radītas slimības un dažādas ekoloģiskas katastrofas utt. Tā, protams, nav taisnība, arī apgalvojums, ka virs debesīm lidmašīnas atstāj "ķīmiskās trases" - nav patiess.

Esam jau iepriekš publicējuši rakstus par tām sauktajām "ķīmiskajām trasēm", kuros teikts, ka lidmašīnu sliedes, kuras varam manīt debesīs aiz lidmašīnām, ir lidmašīnu dzinēju atstātās kondensācijas takas, ne īpašas "ķīmiskās trases", kuru mērķis ir pakļaut cilvēci, nozombēt cilvēku prātus vai smidzināt slimības.

Piemēram, Latvijas “Civilās aviācijas aģentūras” pārstāvis Aivis Vincevs savulaik skaidroja, ka šīs sliedes, ko mēs redzam debesīs aiz lidmašīnām - ir normāla parādība. Šīs inversiju gāzu sliedes rodas, lidmašīnām lidojot desmit un vairāk kilometru augstumā, kur ārējā gaisa temperatūra ir aptuveni -57 grādi. Tad inversijas gāzu sliedes veidojas tīrākās fizikas rezultātā -  ūdens tvaikiem sasalstot. Principā - tas ir sasalis ūdens tvaiks. Arī šīs sliedes var būt dažāda izmēra. Tāpat jāuzsver, ka šīs sliedes līdz zemei nemaz nenonāk - tās pēc kāda laika izgaist. Arī NASA un ASV Vides aizsardzības aģentūra uzsvērušas, ka šīs sliedes neapdraud cilvēku veselību.

Par tā sauktajām "ķīmiskajām trasēm" ir rakstījuši ne tikai mediji Latvijā, bet arī ārvalstīs. Piemēram, Latvijā žurnālā “Vides Vēstis” 2017. gadā publicēts plašs skaidrojums par to, kāda ir ķīmisko trašu hipotēze, kā to atspēko vides zinātnieki, kā arī aprakstīts tas, kā vispār rodas sazvērestības teorijas utt. Par ķīmisko trašu nepatiesībām rakstījuši arī faktu pārbaudītāji no ziņu aģentūras "Reuters", laikraksta "USA Today",  britu raidsabiedrības BBC, ziņu aģentūras AFP, laikraksta "The Washington Post" u.c.

Tāpat arī ASV Vides aizsardzības aģentūra un NASA atspēkojusi konspirācijas teoriju piekritējus, skaidrojot, kāpēc aiz lidmašīnām veidojas šīs sliedes, kā arī uzsverot, ka tās neapdraud cilvēku veselību. Ir pat veikti vairāki pētījumi, kuros apskatītas sazvērestības teorijas par ķīmiskajām trasēm. 

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu