Sevišķi svarīga “lēnā enerģija” ir bērniem, kuri apmeklē interešu pulciņus un sporta nodarbības: pirms tam vajadzētu uzņemt enerģiju, tāpēc ar dārzeņiem vien nebūs līdzēts. Labāk noderēs, piemēram, bezpiedevu jogurtā iemaisīts neliels daudzums pilngraudu mušļa, pilngraudu auzu cepumi, šķēle kliju maizes ar zemesriekstu sviestu un ābola šķēlītēm, kas radīs sātu. Pat krāsnī apceptas kartupeļu daiviņas var būt lielisks našķis, tikai svarīgi limitēt porciju lielumu, lai bērnam pirms aktivitātēm nebūtu pārāk pilns vēders.
Kā pagatavot gardus našķus paša spēkiem?
Vienkāršas, bet gardu un veselīgu našķu receptes, ko bērni var pagatavot arī paši, ir apkopotas recepšu grāmatā, kuru izstrādājusi Elīna Balode un citi Nutrameg uztura speciālisti sadarbībā ar Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ārstiem. Grāmatu “Nevainīgie kārumi bērniem” iespējams iegādāties šeit
Elīna Balode dalās ar divām gardām receptēm no šīs grāmatas.
Auzu cepumi ar pārsteigumu
2 ēdamkarotes (bez kaudzes) jeb 30 g auzu pārslu
2 ēdamkarotes (bez kaudzes) jeb 20 g mandeļu vai lazdu riekstu
½ tējkarotes ingvera pulvera
Samaisi auzu pārslas, sasmalcinātus riekstus un ingvera pulveri. Beigās maisījumam pievieno medu. Rūpīgi visu samaisi un kārto šo masu uz pannas mazās bumbiņās. Uzkarsē krāsni līdz 150 grādiem un cep cepumus apmēram 10 minūtes. Kad cepumi ieguvuši viegli brūnu krāsu, slēdz krāsni ārā, atdzesē cepumus un izbaudi!
Saldais jogurta kārtojums
6 ēdamkarotes jeb 120 g grieķu jogurta
½ krūzes jeb 60 g melleņu vai citu ogu
1,5 ēdamkarotes jeb 30 g mandeļu skaidiņu vai mandeļu
¼ tējkarotes vaniļas ekstrakta
Uz pannas apgrauzdē mandeļu skaidiņas, līdz tās ir zeltainas, un liec malā. Sajauc jogurtu un vaniļas ekstraktu. Liec pusi jogurta glāzē, virsū – pusi melleņu un uzkaisi pusi riekstu. Atkārto ar atlikušajām sastāvdaļām tādā pašā secībā. Pirms ēšanas atstāj uz stundu ledusskapī.