Nozare, kas krīzes laikā plaukst un zeļ, jeb skotu viskijs piedzīvo zvaigžņu stundu

Raksta foto
Foto: Unsplash

Viskija destilācijas uzņēmumu skaits ir sasniedzis jaunu rekordu, tāpat grādīgā dzēriena eksports jau drīz sasniegs vai pat pārsniegs pirmspandēmijas līmeni, vēsta “Financial Times”.

Alans Pauels plānoja doties pensijā jau pagājušajā gadā, taču pašlaik 63 gadus vecajam vīrietim darba ir vairāk nekā jebkad agrāk – viņš konsultē jaunos destilācijas uzņēmumus, kas darbojas skotu viskija ražošanā.

Laikā, kad pasaule joprojām saskaras ar pandēmijas radītajām sekām, kā arī pašlaik nākas domāt par enerģētikas krīzi un pieaugošo inflāciju, kas draud lielākās ekonomikas iegrūst recesijā, viskija nozares noturība ir apbrīnojama.

Skotijā viskija ražošanas nozarei izdodas piesaistīt tik daudz investīciju, ka pašlaik viskija ražotņu skaits sasniedzis augstāko rādītāju kopš Otrā pasaules kara laikiem. Turklāt pieaug pieprasījums no tādiem tirgiem kā Āzija un Āfrika. Kā norāda Skotu viskija asociācija, pagājušajā mēnesī reta viskija muca tika pārdota kādam kolekcionāram Āzijā par 17 miljoniem eiro.

Arī mājas patēriņš ir spējis kompensēt patēriņa zudumu no sabiedriskām vietām, daudzās ražotnēs radot viskija deficītu, jo tās nespēj tikt līdzi pieprasījumam.

“Kovida laikos es biju aizņemtāks nekā jebkad agrāk. Tagad ļoti daudzi jaunie ražotāji redz labas izaugsmes iespējas,”

stāsta Pauels, kurš ir Lielbritānijas destilēšanas uzņēmumu alianses koordinators.

Pērn skotu viskijs nodrošināja 75% no Skotijas pārtikas un dzērienu eksporta apjoma, 22% no Lielbritānijas pārtikas un dzērienu eksporta un 1,4% no Lielbritānijas kopējā eksporta.

Aprēķināts, ka Lielbritānijas dzērienu eksports pērn palielinājies par 20%, sasniedzot 7,6 miljardu mārciņu vērtību.

“Daudzi Lielbritānijas dzērienu zīmoli ir veiksmīgi pievērsuši uzmanību savai vēsturiskajai izcelsmei, kas ļāvis tiem kļūt par premium klases eksporta produktu, un viskija ražotnes turpina pozitīvās tendences,”

norāda konsultāciju kompānijas “Hazlewoods” partnere Rebeka Kopinga.

Īans Stērlings un Padijs Flečers ir divi Edinburgas iedzīvotāji, kuri būvē viskija ražotni, kas būs spējīga saražot 400 000 litru alkohola gadā. Viņi norāda, ka viskija bizness nav domāts īstermiņa labuma gūšanai, jo dzērienam ir jānostāvas vismaz trīs gadus, pirms to liek galdā.

“Institucionālie investori par mums smējās. Tomēr mums tāpat izdevās savākt 14 miljonus mārciņu investīciju ar kolektīvā finansējuma piesaistes kampaņu. Vairāk nekā 570 investori mums noticēja,” stāsta Stērlings un Flečers, piebilstot, ka viņu ražotne būs gatava nākamā gada sākumā.

Aprēķināts, ka kopumā Skotijas viskija tirgus varētu būt ap četru miljardu mārciņu vērts. Turklāt pieprasījums turpina pieaugt, it īpaši no Ķīnas. Nozares eksperti norāda, ka šī nozare ir noturīgāka pret dažādiem ekonomikas satricinājumiem, jo viskija ražošana ir ilgtermiņa process, kas ļauj vieglāk pārdzīvot īstermiņa satricinājumus šodien. Viskija nozare arī iepriekšējās krīzēs ir pieredzējusi uzplaukumu – 2008.-2010. gada finanšu krīzes laikā Skotijas viskija eksports pieauga pat par 40%.

Svarīgākais
Uz augšu