Latvijā pirmās bioloģiskās saimniecības bija jau 90. gadu sākumā.
Lāsma bija viena pirmajām, kas piedalījās tiešās pirkšanas kustības pulciņu izveidē pirms vairāk nekā desmit gadiem. "Tolaik nebija daudz iespēju tikt pie bioloģiskās pārtikas, ja vien nebija pazīšanās ar zemniekiem. Kad parādījās pirmie ekoveikali, tajos nopērkamie produkti bija ļoti dārgi, tāpēc neliela entuziastu grupiņa rada risinājumu - tiešās pirkšanas kustību, kas nodrošināja regulāru bioloģiskās pārtikas ieguvi."
Lūgta īsi ieskicēt, ko īsti nozīmē jēdziens "bioloģiskā pārtika", viņa stāsta:
"Bioloģiskā pārtika nozīmē to, ka netiek lietoti augu aizsardzības līdzekļi, īpaši sintētiskas izcelsmes. Tādas vielas, kurām ir risks uz cilvēku un apkārtējās vides veselību, tādās bioloģiskajā lauksaimniecībā neizmanto.
Bioloģiskajā lauksaimniecībā netiek izmantots arī sintētiskais mēslojums. Tāpat ir virkne labturības prasību dzīvniekiem, šeit ietilpst brīvāka pārvietošanās, ganības.
Pamata lietas ir – bez pesticīdiem, bez sintētiskā mēslojuma un augsta dzīvnieku labturība.
Labāks ir dārgāks?
Jautājot, vai jārēķinās ar to, ka bioloģiskā pārtika būs dārgāka, Lāsma atbild apstiprinoši. "Protams, izvēloties sintētisko mēslojumu un augu aizsardzības līdzekļus, ražošanas process noris ērtāk, lētāk, vairāk. Mūsu pārtika ir lēta, jo tajā nav ieskaitīts kaitējums videi. Ja mēs lietojam minerālmēslus, tie izskalojas gruntsūdeņos, pēc tam pārvietojas uz jūru, un tad mēs šajā veidā maksājam par kaitējumu dabai."
Runājot par energokrīzi un to, kā tas varētu ietekmēt gan ražotājus, gan patērētājus, Lāsma norāda, ka ir gan labas, gan sliktas ziņas. "Šī brīža krīze zemniekus ļoti apdraud, viņi ir nobažījušies. Cenu kāpums tieši konvencionālajiem zemniekiem ir lielāks, jo minerālmēslu cena ir palielinājusies četras reizes. Manuprāt, šis ir būtisks iemesls, lai konvencionālie zemnieki sāktu skatīties bioloģiskās lauksaimniecības virzienā. Mums būtu vairāk saimniecību, ja būtu atbilstošs atbalsts – gan tirgus veicināšana, gan problēmu risināšana. Un, protams, būtu arī lētāka cena. Jo lielāka ražošana, jo vairāk iespējams samazināt izmaksas."