Šodienas redaktors:
Artūrs Guds
Iesūti ziņu!

Džins - kadiķogu brīnums, ko novērtējušas arī slavenības

Raksta foto
Foto: Publicitātes foto

Džins ir iemantojis slavu kā viens no populārākajiem alkoholiskajiem dzērieniem visā pasaulē. Īpaši strauji džina atpazīstamība pieaugusi pēdējo gadu laikā, tostarp arī Latvijā. Sekojot pieprasījumam, šobrīd šis izsmalcinātais dzēriens pieejams visdažādākajās garšu variācijās, tomēr vispopulārākais ir un paliek klasiskais džins ar izteiktu un garšu kārpiņas patīkami kairinošu kadiķogu garšu.

Mūsdienās džina garšas īpašības un dažādās variācijas novērtē ne tikai biznesa cilvēki saviesīgos pasākumos, bet arī liela sabiedrības daļa, kura dod iespēju šim dzērienam uzplaukt un pierādīt sevi ar vien vairāk un vairāk.

— “Dzēriena slavu ir spodrinājis arī britu karaļnams - kā zināms, tieši džins ar toniku bija Anglijas karalienes Elizabetes II iecienītākais kokteilis.”

Džins ir bijis arī citu pasaules vareno iecienīta izvēle - nav noslēpums, ka arī Vinstons Čērčils, Madonna un pat Mišela Obama kā vienu no saviem mīļākajiem alkoholiskajiem dzērieniem ir minējuši tieši džinu. Kas šajā dzērienā ir tik īpašs?

Kā džinu iemīlēt un kādas ir tā īpašās iezīmes

Džins tiek gatavots no augstas klases spirta un ūdens, pievienojot arī garšvielas, piemēram, koriandru, citronu, kardamonu, kanēli utt. Džinu garšu daudzveidība veidojas tieši šo garšvielu eksperimentēšanā, kur katrs ražotājs savu īpašo recepti tur noslēpumā.

Galvenais garšas elements bez kā džins nebūtu džins ir kadiķogas - tās dod džina īpašo aromātu un garšu. Bez esošās pamatgaršas, džins savu slavas gājienu iet arī dažādo kokteiļu variācijās. Pasaulē zināmākais kokteilis ir džins ar toniku, kas radās 18. gadsimta beigās un patiesībā aizsāka mainīt džina lietošanas paradumus, kļūstot par ballīšu un saviesīgo pasākumu top dzērienu.

Raksta foto
Foto: Publicitātes foto

— “Džina un tonika slava nekur tālu nebija jāmeklē arī tepat Latvijā – tas sāka savu uzvaras gājienu jau tālajos deviņdesmitajos, tiekot apdziedāts pat tautā iecienītā superhitā, kurš sākās ar labskanīgu frāzi, “manu kaķi sauc Toniks, manam sunim vārds ir Džins.”

Iespēja džinu baudīt arī kokteiļos - ar liķieriem, sodu, vermutu un dažādām sulām - daudziem pavēra jaunu garšu gammu, ļaujot iemīlēt šo vairākus gadsimtus seno dzērienu.

Kas būtu jāzina par džinu

Džina alkoholiskais koncentrāts satur vismaz 37,5 % alkohola, ko atļauts ražot no neitrāla spirta. Teorētiski garšu kombinācijas drīkst būt dažādas, tomēr džina galaprodukta galvenajai garšai un aromātam jābūt ar kadiķogām.

Džina veidi atšķiras ne tikai ar tā ražošanas metodēm, bet arī kvalitātes gradācijām. Mūsdienās džins iedalās trīs kategorijās:

  • Pamata (“compound”) džins;
  • Destilēts džins;
  • Londonas sausais džins.

Pamata jeb “compound gin”

Šī džina ražošana skaitās vislētākā kategorija, jo tas nav jādestilē atkārtoti. Arī spirta kvalitātei nav augstākie standarti. Uz pudeles etiķetes nav cita nosaukuma vai apzīmējuma, izņemot “gin”, alkohola saturs un ražošanas valsts.

Destilēts džins

Šo džinu atkārtoti destilē, kaut arī pašā ražošanas sākumā ražotāji izmanto jau gatavu - neitrālu spirtu. Tad tiek pievienotas kadiķogas un pārējās garšvielas, piemēram, citronu mizas, koriandrs utml. Spirts ar šīm garšvielām un kadiķogām tiek noturēts un tad to atkārtoti destilē. Destilēšanas process nozīmē, ka spirts tiek sajaukts ar sastāvdaļām un ūdeni, to uzkarsē, spirts iztvaiko un tad spirta tvaiki, kuri ir savilkušies ar garšām, iziet cauri kondensatoram, pārvēršot to atkal atpakaļ spirtā, bet nu jau ar visiem aromātiem un garšām. Pēc destilācijas beidzamais process ir ūdens pievienošana spirtam, lai iegūtu vajadzīgo alkohola saturu.

Sausais džins

Sausuma efekts un atšķirība starp destilētu džinu un sauso džinu ir tāds, ka metilspirta daudzums ir daudz zemāks un ražošanā tiek atļautas tikai dabīgas sastāvdaļas - jebkura krāsviela ir aizliegta.

Pasaulē visatpazīstamākais sausais džins ir “London Dry Gin”, kas gan nenozīmē, ka to ražo tikai Londonā.

Šis džina veids piedzīvo papildus ražošanas darbības, proti, pēc destilācijas džinam drīkst pievienot tikai ūdeni un tīru spirtu.

— “Retos gadījumos džinu taisa vienā piegājienā, kur pēc destilācijas pievieno tikai ūdeni, lai iegūtu vajadzīgo stiprumu. Tas saucās “single fold” jeb “viena soļa” džins.”

Šāda ražošanas metode ir daudz ilgāka, līdz ar to arī dārgāka. Viens no retajiem ražotajiem, kurš izmanto “single fold” metodi ir “Bombay Sapphire”.

“Bombay Sapphire” - džins, kurš prezentē delikātumu un maigumu

Katra “Bombay Sapphire” pudele prezentē galvenās lietas, kas pircējam būtu jāzina par brendu - 1761. gads, kurā izgudrota “Bombay Sapphire” recepte, gan tas, ka ražošanas metode ir pēc “vapour infused”.

Attiecīgi, bez iepriekšminētajām džina ražošanas metodēm, ražotāji izmanto arī “vapour infusion”, kur visas sastāvdaļas nevis notur spirtā pirms destilācijas, bet novieto starp tvaiku caurulēm un kondensatoru. “Vapor infusion” metodes gadījumā visas sastāvdaļas kopā ar kadiķogām ieliek speciālajos grozos virs tvaikiem, kas iztvaiko džina ražošanas sākumā. Tad tvaiki iziet cauri izvēlētajām sastāvdaļām, šādi infuzējot spirta tvaikus ar vajadzīgajām garšām. Pēc tam tvaiki iziet caur kondensatoru un ražotājs iegūst delikātu, sabalansētu spirtu ar attiecīgo garšu buķeti. Šādu metodi no A līdz Z jau kopš 1980. gada izmanto “Bombay Sapphire” džina ražošanai.

“Bombay Sapphire” ražošana ir aizsākusi arī unikālo “craft” džinu trendu, ko vairākus gadus vēlāk arī jau eksistējošie džinu brendi pārņēma arī savās ražošanas metodēs. Protams, katrs ražotājs cenšas izcelt savu džina brendu, stāstot gan par ražošanas metodēm, gan par sastāvdaļām, akcentējot kādu īpašo sastāvdaļu.

Raksta foto
Foto: Publicitātes foto

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME, TĀ PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.

Uz augšu