Iesūti ziņu!

ReTV: Latvijā audzēti griķi kļūst aizvien dārgāki (5)

Griķi.
Griķi. Foto: Edijs Pālens/LETA

Šogad Latvijā padevusies laba griķu raža. Arī to iepirkuma cena krietni augsta. Tiesa gan – tas neiepriecina patērētājus, jo veikalos Latvijā audzēti griķi kļūst aizvien dārgāki. Ražotājs skaidro – griķu gala cenu veikalos ietekmē tas, cik maksā izejvielas, bet nu jau ļoti būtiski cenu ietekmē arī ievērojamais energoresursu sadārdzinājums, vēsta ReTV.

Bioloģiskais lauksaimnieks Uģis Vītiņš Valmieras apkārtnē šogad griķus audzēja aptuveni 40 hektāru plātībā, galvenokārt kā sēklas materiālu, ko pavasarī pārdot citiem zemniekiem.

“Griķi šogad noteikti padevās labāk nekā pagājušogad.

Arī šogad sausums ietekmēja griķu ražu, bet pagājušajā gadā ietekmēja daudz vairāk. Sēklas materiāls ir tas dārgākais, vērtīgākais, kur iespējams iegūt lielāko naudiņu.”

Saimniecībā novāktie griķi jau izkaltēti, tos vēl attīrīs no piemaisījuma un veiks kvalitātes analīzes. Tikmēr biedrības “Zemnieku saeima” pārstāve Maira Dzelzkalēja-Burmistre ReTV norāda – daudzi zemnieki šogad izaudzēto plāno uzglabāt un realizēt pavasarī kā sēklas materiālu. “ Šobrīd iepirkuma cena ir ap 650 eiro par tonnu, bet ir bijuši gadi, kad cena knapi 100 eiro.”

Šogad griķu platības Latvijā pieaugušas par vienu trešo daļu, sasniedzot aptuveni 30 tūkstošus hektāru. “Zemnieku saeimā” skaidro – sējumu kļuva vairāk, jo, lai mazinātu pārtikas krīzi pasaulē, šogad Eiropā bija ļauts papuves izmantot pārtikas un lopbarības ražošanai. Tāpat griķi nav tik prasīgi kā citi kultūraugi.

Maira Dzelzkalēja-Burmistre: “Ja zemniekiem jāizvēlas, ko sēt, ja sēkla bija pieejama, tad izvēlas tādus augus kā griķi, kuriem mēslojums praktiski nav vajadzīgs vai vajadzīgs ļoti maz pretstatā miežiem vai kviešiem.”

Ja griķu audzēšana lielas rūpes neprasa, tad vākšana un pārstrāde ir krietni sarežģītāks process. Vispirms griķus attīra no piemaisījuma, tad žāvē. Tālāk, lai iegūtu griķu putraimus, graudus apstrādā ar tvaiku un izloba. Uzņēmuma “Dobeles dzirnavnieks” valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils skaidro: Latvijā pašlaik griķu pārstrādes iekārtu nav, tie ceļo uz Lietuvu, bet pie mums tiek fasēti. Tas viss rada gala produkta sadārdzinājumu, ko pircēji redz veikalos. “Iepērkam tikai Latvijā audzētus griķus un strādājam tikai ar Latvijā audzētiem griķiem.

Ļoti liela ietekme ir izejvielu cenai, bet jāņem vērā vairāk, ka šī gada laikā ir auguši energoresursi ar vairākiem reizinātājiem.”

Veikalu plauktos griķu cena pieauga jau pērnā gada nogalē, kad neražas dēļ to iepirkuma cena sasniedza pat 1000 eiro par tonnu. Savukārt šogad griķu cenu ietekmē vēl arī Krievijas karš pret Ukrainu. Agroresursu un ekonomikas institūta Lauksaimniecības tirgus vecināšanas daļas vadītāja Ingūna Gulbe: “Griķi ir reģionāls produkts, tas nav biržā kotēts, tas ir mūsu postpadomju telpā vairāk. Nevajag satraukties, ja ieraugām, ka griķi maksā piecus, sešus, septiņus eiro kilogramā. Griķi ir labs, garšīgs, veselīgs produkts, bet tikpat garšīgas ir grūbas, putraimi un vēl citi produkti.”

Tirgotāji savukārt norāda, ka, augot cenām, pircēju interese par griķiem samazinās. Tajā pašā laikā patērētāji šo produktu biežāk iegādājas akciju laikā vai izvēlas tirgotāju radīto preču zīmju produktus, kas ir lētāki.

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu