Jaunā pētījumā noskaidrots, ka vairāku apdraudētu haizivs sugu gaļa restorānos visā Austrālijā tiek pasniegta kā populārais ēdiens “Fish and Chips” (zivs un čipsi). Tas ir drauds ēdāju veselībai.
Austrālijā apdraudētas haizivs gaļu liek galdā kā “zivi un čipsus”
Adelaidas Universitātes pētnieki izanalizēja DNS paraugus no gaļas, kas pasniegta 100 “zivs un čipsu” restorānos visā valstī. Atklājās, ka 23% no šiem paraugiem saturēja apdraudētu haizivs sugu gaļas fileju. Šo sugu vidū bija īsspuru mako haizivs (isurus oxyrinchus) un gludā āmurzivs (sphyrna zygaena), rakstīts pētījumā, kas pilnā apmērā tiks publicēts šā gada jūnijā zinātniskajā žurnālā “Food Control”.
“Mēs zinām, ka krāpšanās ar jūras veltēm ir visuresoša un liela problēma. Tomēr es vienmēr prātoju, kādas haizivis mēs patiesībā ēdam,” izdevumam “Live Science” pauda pētījuma galvenā autore Ešlija Šerada.
Haizivs gaļas ēšana var būt potenciāli bīstama cilvēka veselībai, jo tajā var būt daudz dzīvsudraba un citu toksīnu.
Zinātnieki cer, ka viņu pētījums būs pirmais solis, lai izstrādātu stingrākas vadlīnijas zvejniecībā.