Ieteikumi gardai, sabalansētai ēdienreizei gavēņa laikā
Lai arī gavēņa laikā varētu izbaudīt ēdienu, izmanto garšvielas un mācies gatavot! Tā ir vesela garšu un iespēju pasaule! Pat visvienkāršākais gavēņa ēdiens, piemēram, miežu putra, var būt interesants – ar sēnēm, riekstiem, žāvētiem augļiem un citām variācijām. Ēdienam nav jābūt nedz dārgam, nedz nevainojami precīzi pagatavotam. Izmanto savu fantāziju un meklē iedvesmas receptēs, kā veselīgi un gardi pagatavot, piemēram, graudus un saknes! Varbūt kādam tieši šis ir laiks atklāt cepeškrāsnī ceptas bietes, selerijas, kāļus, rāceņus… Sarīvēt rutku vai izmēģināt vēl kādu zināmu, bet sen neizmantotu recepti?
Noderēs arī ēšanas plāna sastādīšana. Piemēram, kurās dienās no rīta būs putra, kāda un ar ko? Kad ēdīsi piena produktus un kad graudus, zivis? Ja ēd gaļu – cik reižu nedēļā un kā to pagatavosi? Sākumā var šķist grūti to visu saplānot, bet, kad ir izveidojusies sistēma, ir viegli. Palīdzēs arī iepirkšanās beziepakojuma veikaliņos – tur var nosvērt tieši tik, cik spēj apēst un cik nepieciešams.
Šis ir laiks, kad mums ir jābūt atbildīgiem par pārtiku – ir jāapēd nopirktais, pārtika nav jāmet ārā! Un tā pamatā ir plānošana!
Iespējams, ja gavēņa laikā būsi atteicies no saldumiem ikdienā, tos vairs īsti negribēsi. Varbūt sapratīsi, ka ēdieni, no kuriem atteicies kā no traucējošiem, tev ikdienā nemaz nav vajadzīgi. Ja tomēr tos atsāc lietot – piemēram, ja gavēņa laikā neēdi gaļu, tad pēc tam, atsākot to ēst, nesāc ar lieliem daudzumiem un ļoti treknu gaļu. Atsāc ar mazām porcijām – tas attiecas uz visu, ne tikai gaļu.