Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

"TikTok" paziņo par jaunu datu drošības režīmu Eiropā un ASV

Foto: Unsplash

Platforma “TikTok” paziņojusi par jaunu datu drošības režīmu, kas tiks īstenots gan Eiropas Savienībā (ES), gan ASV, vēsta “Reuters”.

Eiropas Parlaments, Eiropas Komisija un ES Padome nesen liedza saviem darbiniekiem izmantot darba telefonos “TikTok”, ņemot vērā bažas par Ķīnas kompānijas “ByteDance” datu apstrādes politiku un to, ka privāti dati var tikt nodoti Ķīnas varasiestādēm.

“TikTok” pārstāvji paziņojuši, ka Eiropas lietotāju dati jau šogad tiks uzglabāti Eiropā esošajos serveros. Visu Eiropas lietotāju datu pārnešana uz vietējiem serveriem notiks līdz šī gada beigām.

Kompānija uzsvērusi, ka jau drīzumā tiks atvērts datu apstrādes centrs Īrijā, kā arī vēl viens Hamāras reģionā Norvēģijā. Šos datu apstrādes centrus pārvaldīs pagaidām nezināma trešā puse.

“Mēs sekojam līdzi prasību ievērošanai. Tieši tāpēc mēs esam gatavi kopā meklēt problēmu risinājumus. Tāda mūsu pieeja ir bijusi ASV, un tāda mūsu pieeja ir bijusi visur,” norādīja “TikTok” viceprezidents Teo Bertrams.

Uzņēmums norādījis, ka samazinās lietotāju datu nodošanu ārpus konkrētā reģiona, kā arī samazinās piekļuvi datiem kompānijas darbiniekiem. Kompānija “TikTok” līdzīgi rīkojusies arī ASV, cenšoties mazināt likumdevēju bažas par datu drošību.

Baltais nams atbalstīja likumu, kas paredz bloķēt ārvalstu tehnoloģijas, tostarp “TikTok”, ja tās rada apdraudējumu nacionālajai drošībai.

“TikTok” jau ilgāku laiku ir ASV varasiestāžu uzmanības centrā, ņemot vērā kompānijas saikni ar Ķīnas varasiestādēm. Federālā izlūkošanas biroja direktors Kristofers Rejs novembrī paziņoja, ka Ķīnas valdība var izmantot “TikTok”, lai iegūtu miljoniem lietotāju datus un izmantotu tos savā labā, lai īstenotu dažādas ietekmes operācijas.

Tādēļ ASV vēlas ierobežot tos sociālos tīklus un to programmatūras, kas atrodas Krievijas un Ķīnas ietekmes zonā.

Eiropas Komisija liedza darbiniekiem izmantot sociālo tīklu “TikTok”, ņemot vērā draudus datu drošībai un saikni ar Ķīnas valdību. 27. februārī arī Kanāda paziņoja, ka valsts darbinieku ierīcēs nedrīkst būt uzstādīta lietotne “TikTok”. Pēc tam Ķīna apsūdzēja ASV ļaunprātīgā varas izmantošanā un spiediena izdarīšanā uz ārvalstu kompānijām. Jāpiebilst, ka Ķīna pati ir bloķējusi “Google”, “Facebook” un citu tehnoloģiju gigantu saturu savā valstī.

Svarīgākais
Uz augšu