Bieži tiek diedzēti arī rudzu graudi, tajos ir vairāk B grupas vitamīnu un bagātīgs kālija un fosfora daudzums. Rudzu dīgstiem ir zems glikēmiskais indekss, tie satur daudz C vitamīna un folskābes. Rimi gardēdis eksperte iesaka arī rudzu dīgstus, jo tiem piemīt imūnstimulējoša un pretiekaisuma iedarbība, tie uzlabo nervu un gremošanas sistēmu darbību.
Lieto uzturā svaigos salātus
Vieni no klasiskajiem salātiem, ar ko daudziem asociējas pavasaris, ir redīsu un svaigu lapu salāti. Tie ir arī mans pavasara favorīts. Tos gatavoju gan ar eļļu, piemēram, ķirbju, valriekstu vai lazdu riekstu eļļu, pievienojot nedaudz melno piparu. Šad tad mēdzu piespiest arī citrona, apelsīna vai laima sulu, lai mazinātu vajadzību pēc sāls.
"Gatavoju salātus arī ar grieķu jogurtu krējuma vietā, lai uzņemtu mazāk piesātināto taukskābju," labā padomā dalās Olga.
Lapu salāti ir vairāku mikroelementu un vitamīnu avots. Iekļaujot ikdienas uzturā vairāk zaļumu un dažāda veida lapu salātu, mēs bagātinām savu organismu ar magniju, kāliju, dzelzi, mangānu, cinku, A, C, PP un B grupas vitamīniem.
Lapu salāti arī palīdz uzturēt sevi labā fiziskā formā, jo tie satur ļoti maz kaloriju: enerģētiskā vērtība var svārstīties no 15 līdz 25 kcal uz 100 gramiem, savukārt 100 grami lapu salātu dod ēdienam apjomu, veicinot ātrāku sāta sajūtas iestāšanos.
"Vēl ieteiktu paeksperimentēt, svaigiem lapu salātiem pievienojot zaļos zirnīšus, saulespuķu vai ķirbju sēklas, avokado, tādā veidā bagātinot maltīti ar mono- un polinepiesātinātajām taukskābēm," uzsver eksperte.