Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Pētnieki aplēsuši reiz eksistējošo tiranozauru skaitu. Tas ir pārsteidzoši liels

Tiranozaurs
Tiranozaurs Foto: Canva.com

Karaliskie tiranozauri, kā jau liecina sugas nosaukums, ir dinozauru karaļi – ikoniska un uzreiz atpazīstama dinozauru suga. Tagad zinātnieki aplēsuši, ka pirms liktenīgā asteroīda uz Zemes dzīvojuši līdz pat 1,7 miljardiem šīs sugas dinozauru.

Lai nonāktu pie šī skaitļa, jāveic virkne aprēķinu un krietni jāpalauza galva, proti, jāņem vērā viss, sākot ar dinozauru vidējo dzīves ilgumu un beidzot ar to olu fosiliju skaitu.

Jaunais pētījums, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Palaeontology”, ir balstīts uz jaunākās informācijas par dinozauru bioloģiju un vairošanos, tāpēc ir precīzāks par iepriekšējo tāda veida pētījumu, kurā tiranozauru skaits izrādījās par kādiem 800 miljoniem dinozauru lielāks.

Pirms mēs skarbi kritizējam iepriekšējo pētījumu, ir vērts atcerēties, ka tas bija pirmais tāda veida pētījums un joprojām satur ļoti vērtīgu informāciju. Tiesa, jaunajā pētījumā izmantoti papildināti un uzlaboti modeļi par tiranozauru izdzīvošanu un brieduma rādītājiem.

Viens no iepriekšējā pētījuma autoriem Čārlzs Maršals piekrīt, ka jaunā pētījuma aplēses ir reālistiskākas, raksta “Live Science”.

Jautājums, uz kuru jāatbild nākotnes pētījumos, ir: ja reiz uz Zemes eksistēja 1,7 miljardi karalisko tiranozauru, tad kāpēc mēs esam atraduši tik nelielu skaitu to fosiliju?

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu