Verdzība plaukst un zeļ: Krievija iekļuvusi pirmajā pieciniekā pasaulē

Foto: EPA/Scanpix

Krievija kļuvusi par līderi vergu skaita ziņā Eiropā un Centrālāzijā. Kā liecina ziņojums "Globālais verdzības indekss" (Global Slavery Index), ko sagatavojusi tiesībsargājošā organizācija "Walk Free" kopā ar Starptautisko Darba organizāciju un Starptautisko Migrācijas organizāciju, Krievijā ir piektais lielākais piespiedu kārtā ekspluatēto cilvēku skaits.

Pēc pētnieku datiem, verdzībā pašlaik dzīvo 49,6 miljoni cilvēku visā pasaulē. Divas trešdaļas no viņiem koncentrēti vien desmit valstīs. Kopumā pētnieki ņēmuši vērā situāciju 160 valstīs.

Pirmo piecinieku sastāda Indija (11 miljoni cilvēku), Ķīna (5,8 miljoni cilvēku), Ziemeļkoreja (2,6 miljoni cilvēku), Pakistāna (2,3 miljoni cilvēku) un Krievija (1,89 miljoni cilvēku). Tāpat pirmajā desmitniekā ir tādas valstis kā Turcija (1,3 miljoni), ASV un Brazīlijas (abās pa 1,1 miljonam cilvēku).

Raugoties pēc reģioniem, ar lielu atrāvienu visvairāk vergu ir Āzijas un Klusā okeāna reģionā - 29,3 miljoni cilvēku. Krievija tiek skaitīta pie Eiropas un Centrālāzijas reģiona, kurā ir 3,2 miljoni vergu.

Lielākais verdzības līmenis uz 1000 cilvēku ir Ziemeļkorejā (104,6 cilvēki), Eritrejā (90,3), Mauritānijā (32), Saūda Arābijā (21,3) un Turcijā (15,6). Krievija šajā rādītājā ieņem astoto vietu ar 13 vergiem uz 1000 cilvēku.

Viszemākais piespiedu ekspluatācijas līmenis ir Šveicē un Norvēģijā - 0,5 cilvēki uz 1000 cilvēkiem.

Pētījuma autori atgādina, ka mūsdienās ar verdzību tiek saprasti jebkāda veida ekspluatācijas gadījumi, kad kāds ļaunprātīgi izmanto savu varu vai ar viltus palīdzību ekspluatē savus upurus. Šis jēdziens sevī iekļauj piespiedu darbu, seksuālo ekspluatāciju, bērnu nodarbināšanu un piespiedu laulības.

Pētnieki norāda, ka Eiropas un Centrālāzijas reģionā Turkmenistāna un Krievija faktiski legalizējušas spaidu darbus. Piemēram, Krievijā nesen tika pieņemta iniciatīva par ieslodzīto piespiedu piesaisti lieliem valsts būvprojektiem. Tāpat ir ziņas par to, ka spaidu darbos Krievijas lauksaimniecības un būvniecības nozarēs tiek izmantoti arī ziemeļkorejieši.

Pēc ziņojuma autoru teiktā, Krievijai ir nepieciešams nekavējoties izbeigt piespiedu darba izmantošanu valsts projektu īstenošanā, kā arī izbeigt piespiedu darbu kā soda mēru tiem cilvēkiem, kuriem ir atšķirīgi politiskie, sociālie un ekonomiskie uzskati.

Pirmais "Walk Free" ziņojums tika publicēts 2018. gadā Kopš tā laika vergu skaits pasaulē palielinājies par 10 miljoniem cilvēku. No 50 miljoniem verdzībā esošajiem cilvēkiem 27,6 miljoni bija iesaistīti piespiedu darbā, bet 22 miljoni cilvēku dzīvo piespiedu laulībās. 54% no vergiem ir sievietes un meitenes. Katrs ceturtais no teju 50 miljoniem vergu ir bērns.

Svarīgākais
Uz augšu