Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Vēsturisks lēmums: Igaunijā legalizētas viendzimuma laulības

Foto: Shutterstock

Igaunijas parlaments otrdien otrajā lasījumā pieņēmis grozījumus Ģimenes likumā, kas viendzimuma pāriem dod tiesības laulāties, vēsta raidorganizācija ERR. Līdz ar to Igaunija kļūs par pirmo Baltijas valsti, kurā atļautas viendzimuma laulības.

Par grozījumiem balsoja 55 Rīgikogu deputāti, bet pret - 34. Viens deputāts atturējās.

Grozījumi paredz, ka laulību varēs slēgt divi pilngadīgi cilvēki neatkarīgi no dzimuma. Grozījumu stāsies spēkā no 2024.gada 1.janvāra.

"Tagad oficiāli - Igaunija ir legalizējusi viendzimuma laulības. Ar šo vēsturisko lēmumu mēs pievienojamies Ziemeļvalstu saimei," raksta Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa. "Es lepojos ar savu valsti. Mēs veidojam sabiedrību, kurā ikviena tiesības tiek cienītas un cilvēki var mīlēt brīvi."

Likums paredz iespēju noslēgt kopdzīves līgumu, un reģistrētie partneri saskaņā ar likumu varēs noslēgt laulību vienkāršotā procedūrā.

Viendzimuma pāri varēs arī adoptēt bērnus. Viendzimuma laulātie varēs adoptēt sava laulātā bērnu ar bioloģiskā vecāka piekrišanu.

Likumā ir noteikts princips, ka bērnam nevar būt vairāk nekā divi vecāki.

Tiek saglabāts princips, ka tiesības un pienākumi attiecībā uz bērnu vispirms un galvenokārt ir bioloģiskajiem vecākiem.

Igaunijā viendzimuma pāri kopš 2016.gada var reģistrēt kopdzīvi.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu