/nginx/o/2023/07/02/15432055t1hd744.jpg)
Pārtikas un veterinārais dienests svētku dalībniekiem sastādījis ieteikumus, lai neiedzīvotos sliktā pašsajūtā un veselības problēmās.
Pārtikas un veterinārais dienests svētku dalībniekiem sastādījis ieteikumus, lai neiedzīvotos sliktā pašsajūtā un veselības problēmās.
Ieteikumi XXVII Vispārējo latviešu dziesmu un XVII deju svētku dalībniekiem
Ieteikumi higiēnas prasību nodrošināšanai pārtikas tirdzniecības un ēdināšanas pakalpojumu sniegšanas vietās
Pārtikas produkti
Nodrošināt pārtikas produktu izsekojamību (pavaddokumenti, marķējums).
Ievērot produktu derīguma termiņu.
Produktus/gatavos ēdienus uzglabāt atbilstošās temperatūrās (atdzesētiem produktiem - ne augstāk kā + 6°C, sasaldētiem produktiem – ne augstāk kā - 18°C, karstiem ēdieniem – ne zemāk kā +60°C). Produktu apstrāde un uzglabāšana ārpus drošās temperatūras zonas pieļaujama tikai īslaicīgi (ne ilgāk kā 1 stundu), ar nosacījumu, ka tas nerada draudus veselībai.
Visos procesa posmos nodrošināt produktu aizsardzību pret piesārņojumu, tostarp arī ārējās vides radītu (slēgti trauki, saderība u.c.). Produktu savstarpējās piesārņošanās novēršanai nodalīt laikā vai telpā tīros/netīros darbus, kā arī jēlo un gatavo produktu apstrādei izmantot atsevišķu, tam paredzētu inventāru.
Trauki, darba virsmas, iekārtas, aprīkojums
Nodrošināt pietiekamā daudzumā atbilstošu aprīkojumu produktu uzglabāšanai un apstrādei (tīrs, labā stāvoklī, paredzēts saskarei ar pārtiku).
Nodrošināt atbilstošu virsmu, aprīkojuma un iekārtu tīrīšanu, ja nepieciešams, dezinfekciju. Aprīkojumu uzglabāt apstākļos, kas nerada piesārņojumu.
Izmantojot vienreizējās lietošanas traukus, nodrošināt atbilstošu to lietošanu un uzglabāšanu.
Personāla higiēna
Pārliecināties, vai visiem darbiniekiem veiktas obligātās veselības pārbaudes un ir atbilstošs veselības stāvoklis. Izziņām ar atļauju darboties pārtikas apritē ir jābūt pieejamām tirdzniecības vietā.
Nodrošināt darbiniekiem atbilstošu tīru, aizsargājošu darba apģērbu, ja nepieciešams, galvassegu un/vai vienreizējās lietošanas cimdus.
Nodrošināt iespējas un līdzekļus roku mazgāšanai/dezinfekcijai, nosusināšanai.
Darba procesā stingri ievērot personīgo higiēnu, regulāri un rūpīgi mazgāt rokas, pārtikas apstrādes laikā neveikt darbības, kas var veicināt pārtikas piesārņojumu.
Obligātā informācija patērētājiem par produktu
Fasētai pārtikai – marķējums atbilstošs normatīvo aktu prasībām.
Nefasētai pārtikai – rakstiskā veidā norādīts produkta nosaukums, produkta sastāvā esošās vielas vai produkti, kas izraisa alerģiju vai nepanesamību, kā arī derīguma termiņš un izcelsmes valsts, ja nepieciešams. Pārējā obligātā informācija var tikt sniegta mutiskā veidā.