Iesūti ziņu!

Veseli ēduši dziesmu un deju svētkos! (1)

Ieskats XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku atklāšanas koncertā svētku dalībniekiem
Ieskats XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku atklāšanas koncertā svētku dalībniekiem Foto: Jānis Škapars / TVNET GRUPA

Pārtikas un veterinārais dienests svētku dalībniekiem sastādījis ieteikumus, lai neiedzīvotos sliktā pašsajūtā un veselības problēmās.

Ieteikumi XXVII Vispārējo latviešu dziesmu un XVII deju svētku dalībniekiem

  • Brokastis, pusdienas un vakariņas ēd ēdienu pasniegšanas vietā;
  • Pirms un pēc ēšanas rūpīgi nomazgā rokas. Ja nav pieejams ūdens un ziepes, izmanto mitrās salvetes;
  • Karstā laikā neglabā ēdienu vēlākam laikam, bet apēd to uzreiz, kamēr tas vēl nav sācis bojāties;
  • Izvēlies un ēd tikai svaigus un nebojātus pārtikas produktus! Izvairies no aizdomīgiem produktiem;
  • Iegādājoties pārtikas produktus, kas ātri bojājas, noteikti apskaties uz to iepakojuma norādīto derīguma termiņu. Neliec tos somā un neved līdzi uz mēģinājumiem, koncertiem un pasākumiem! Tie ir produkti, kas jāuzglabā aukstumā, jo ātri bojājas;
  • Augļus, ogas un dārzeņus pirms ēšanas vienmēr rūpīgi nomazgā;
  • Slāpes remdē ar tīru ūdeni;
  • Sulu iepakojumus, kurus esi atvēris, centies izlietot pēc iespējas ātrāk! Ilgi atvērta sula var sākt bojāties;
  • Nemazgā un nelieto atkārtoti vienreizējās lietošanas galda piederumus – glāzes, šķīvjus, karotes un dakšiņas;
  • Ja kāda no produktā esošajām sastāvdaļām izraisa alerģiju vai nepanesamību pirms produkta lietošanas rūpīgi apskati marķējumā vai ēdienkartē norādīto informāciju;
  • Ja rodas veselības problēmas – ir slikta dūša, vemšana, caureja, vai paaugstināta ķermeņa temperatūra nekavējoties meklē ārsta palīdzību;
  • Neaizmirsti sarunāt kādu, kas svētku laikā parūpēsies par Taviem mājās palikušajiem mājdzīvniekiem

Ieteikumi higiēnas prasību nodrošināšanai pārtikas tirdzniecības un ēdināšanas pakalpojumu sniegšanas vietās

Pārtikas produkti

Nodrošināt pārtikas produktu izsekojamību (pavaddokumenti, marķējums).

Ievērot produktu derīguma termiņu.

Produktus/gatavos ēdienus uzglabāt atbilstošās temperatūrās (atdzesētiem produktiem - ne augstāk kā + 6°C, sasaldētiem produktiem – ne augstāk kā - 18°C, karstiem ēdieniem – ne zemāk kā +60°C). Produktu apstrāde un uzglabāšana ārpus drošās temperatūras zonas pieļaujama tikai īslaicīgi (ne ilgāk kā 1 stundu), ar nosacījumu, ka tas nerada draudus veselībai.

Visos procesa posmos nodrošināt produktu aizsardzību pret piesārņojumu, tostarp arī ārējās vides radītu (slēgti trauki, saderība u.c.). Produktu savstarpējās piesārņošanās novēršanai nodalīt laikā vai telpā tīros/netīros darbus, kā arī jēlo un gatavo produktu apstrādei izmantot atsevišķu, tam paredzētu inventāru.

Trauki, darba virsmas, iekārtas, aprīkojums

Nodrošināt pietiekamā daudzumā atbilstošu aprīkojumu produktu uzglabāšanai un apstrādei (tīrs, labā stāvoklī, paredzēts saskarei ar pārtiku).

Nodrošināt atbilstošu virsmu, aprīkojuma un iekārtu tīrīšanu, ja nepieciešams, dezinfekciju. Aprīkojumu uzglabāt apstākļos, kas nerada piesārņojumu.

Izmantojot vienreizējās lietošanas traukus, nodrošināt atbilstošu to lietošanu un uzglabāšanu.

Personāla higiēna

Pārliecināties, vai visiem darbiniekiem veiktas obligātās veselības pārbaudes un ir atbilstošs veselības stāvoklis. Izziņām ar atļauju darboties pārtikas apritē ir jābūt pieejamām tirdzniecības vietā.

Nodrošināt darbiniekiem atbilstošu tīru, aizsargājošu darba apģērbu, ja nepieciešams, galvassegu un/vai vienreizējās lietošanas cimdus.

Nodrošināt iespējas un līdzekļus roku mazgāšanai/dezinfekcijai, nosusināšanai.

Darba procesā stingri ievērot personīgo higiēnu, regulāri un rūpīgi mazgāt rokas, pārtikas apstrādes laikā neveikt darbības, kas var veicināt pārtikas piesārņojumu.

Obligātā informācija patērētājiem par produktu

Fasētai pārtikai – marķējums atbilstošs normatīvo aktu prasībām.

Nefasētai pārtikai – rakstiskā veidā norādīts produkta nosaukums, produkta sastāvā esošās vielas vai produkti, kas izraisa alerģiju vai nepanesamību, kā arī derīguma termiņš un izcelsmes valsts, ja nepieciešams. Pārējā obligātā informācija var tikt sniegta mutiskā veidā.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu