Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Augstākā persona vara laikmeta Spānijā? Sieviete, nevis vīrietis (3)

"Ziloņkaula lēdija" mākslinieka interpretācijā
"Ziloņkaula lēdija" mākslinieka interpretācijā Foto: Reuters/ScanPix

2008. gadā Ibērijas pussalā tika atrastas kapenes, kurās starp 2900. un 2650. gadu pirms mūsu ēras bija apglabāts augsta ranga indivīds. Līdz šim arheologi uzskatīja, ka tās ir vīrieša atliekas, tomēr jaunā pētījumā noskaidrots pretējais, proti, šis indivīds patiesībā bija sieviete.

Šo sievieti Spānijas arheologi iesaukuši par “Ziloņkaula lēdiju”, ņemot vērā kapā atrastās lietas, kuru vidū ir arī ziloņkaula ilknis, kas apņem mirušās galvu, krams, strausa olas čaumala un dzintara un kalnu kristāla duncis, uzskaitīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Scientific Reports”.

Vairāk nekā desmit gadus arheologi uzskatīja, ka apglabātais indivīds ir vīrietis, un bija to pat iesaukuši par “Ziloņkaula tirgoni”.

“Pirmajā antropoloģiskajā ziņojumā secināts, ka indivīds, visticamāk, ir vīrietis, par ko liecina iegurņa analīze,” izdevumam “Live Science” teica viens no pētījuma autoriem Leonardo Garsija Sanhuans.

Ņemot vērā, ka iegurnis bija ļoti slikti saglabājies, jaunā pētnieku grupa izmantoja citādāku metodi atlieku analizēšanā: viņi veica amelogīna peptīdu analīzi no skeleta zobu emaljas, lai noskaidrotu vai tā satur “AMELX” gēnu, kas atrodas X hromosomā – vienā no divām dzimuma hromosomām. Pēc divu zobu izpētīšanas šis gēns tika atrasts, kas precīzi liecināja par to, ka tās ir sievietes atliekas.

Apbedījumā atrastās lietas
Apbedījumā atrastās lietas Foto: Reuters/ScanPix

Lai arī nav daudz zināms par to, kas šī sieviete bija, tomēr arheologi uzskata, ka reiz viņa bija augsta ranga persona attiecīgajā sabiedrībā.

“Šajā periodā Rietumeiropas sabiedrībās mēs redzam veidojamies jaunas vadības formas. Viņa bija līdere, kas eksistēja pirms karaļiem un karalienēm. Viņas statuss netika mantots, kas nozīmē to, ka viņa bija līdere pašas sasniegumu, prasmju un personības dēļ,” piebilda Sanhuans.

Viņas kapenes ir rets individuāls apbedījums šajā reģionā, kas tikai sniedz tālākus pierādījumus par viņas augsto statusu Ibērijas vara laikmetā.

“Apbedījums ir īpašs, jo tas sastāv tikai no viena indivīda un nav masu kaps ar sajauktiem kauliem,” teica Sanhuans.

Šī nav pirmā reize, kad arheologi kļūdījušies skeleta dzimuma noteikšanā. Reizēm par dzimumu tiek spriests pēc kapā atrastajām lietām, tomēr tas ne vienmēr ir precīzi.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu