Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Krievijas amatpersonas meklē attaisnojumus inflācijas pieaugumam, meklējot problēmas Eiropā (1)

Foto: AFP / Scanpix

Pēc Krievijas federālā statistikas dienesta “Rosstat” datiem inflācija Krievijā sākusi pieaugt. Ja maijā Krievijā cenu kāpums bija 2,5 procenti, salīdzinot ar gadu iepriekš, tad jūnijā inflācija bija pieaugusi līdz 3,25%.

“Paskatieties uz Eiropu, tur inflācija ir divreiz augstāka,” savās publikācijās izdevumam “Komsomoļskaja pravda” raksta Krievijas ierēdņi, cenšoties attaisnot inflācijas pieaugumu Krievijā.

Realitātē Krievijas amatpersonu paziņojumi neatbilst patiesībai, jo pēc “Eurostat” datiem, inflācija eirozonā jūnijā bija samazinājusies līdz 5,5%. Pēc Krievijas analītiķu teiktā, inflācijas pieaugumam ir ļoti saprotams iemesls – rubļa vērtības kritums. Jūnija sākumā viens eiro maksāja 86,5 rubļus, bet mēneša beigās – 95 rubļus.

Pēc prognozēm, cenas turpinās pieaugt, ņemot vērā Krievijas valūtas vērtības kritumu, jo vairumtirdzniecības cenas vienmēr ar kavēšanos reaģē uz valūtas vājināšanos, jo vispirms tirdzniecības vietās tiek iztērēti iepriekš izveidotie preču krājumi.

Tāpat Krievijā cer, ka vasara un ražas sezona palīdzēs nedaudz mazināt cenu kāpumu, jo dabīgi audzētajiem produktiem sezonas laikā ir jāmaksā mazāk. Jūnijā visvairāk cenas kritās tomātiem un sīpoliem, kamēr kartupeļiem un burkāniem cenas pieauga par vairāk nekā 20%.

Pēc Krievijas “mediju” ziņotā, straujais dārzeņu cenu pieaugums saistāms ar to, ka to rezerves beidzas, jaunās ražas novākšana vēl nav sākusies, bet imports maksā dārgi. Paredzams, ka uz vasaras otro pusi dārzeņi kļūs lētāki.

Tikmēr tehnika, automobiļi un pakalpojumi tūrisma nozarē vēl ilgi saglabāsies dārgi, un šajās nozarēs cenas tikai turpinās pieaugt, ņemot vērā rubļa kursa kritumu un citu faktoru kopumu.

Svarīgākais
Uz augšu