Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Atbild militārais eksperts Krievijai karš ar NATO beigtos dažu stundu laikā (7)

Foto: Ekrānšāviņš

Ja krievi palaidīs tikai vienu starpkontinentālo raķeti, ASV nekavējoties pāries uz atbildes pasākumu statusu. Tāpēc krievi nekādā gadījumā nevar riskēt, jo ASV interpretācija varētu nozīmēt, ka Krievija ir jāiznīcina pilnībā.  Uz TVNET jautājumiem atbild itāļu militārais eksperts Tomass Theiners.

Iedomāsimies, ka Krievija izpilda savus draudus un nosūta, piemēram, kodolgalviņu uz Kijivu. Vai to būtu iespējams pārtvert? Kā, jūsuprāt, šajā gadījumā būtu jāreaģē NATO?

“Patriot” var pārtvert kodolgalviņas. Ja tā lidos ar spārnoto raķeti, ballistisko raķeti vai ko līdzīgu. Ja tā būs starpkontinentālā raķete, tad nē. Bet brīdī, kad krievi sāks darbības ar kodolieročiem, Amerikā zvanīs visi trauksmes zvani. Ja krievi izņems kodolgalviņas kaut no vienas glabātavas, ASV nekavējoties pāries uz augstāko kodoldrošības brīdinājuma līmeni. Katra Krievijas kodoliekārtu glabāšanas vieta tiek novērota no satelītiem. Jebkura dīvaina kustība, un ASV pāries uz paaugstinātu trauksmes režīmu. Ja krievi palaidīs tikai vienu starpkontinentālo raķeti, ASV nekavējoties pāries uz atbildes pasākumu statusu. Tāpēc krievi nekādā gadījumā nevar riskēt, jo ASV interpretācija varētu nozīmēt, ka Krievija ir jāiznīcina pilnībā. Bet krievi varētu izmantot taktiskās kodolbumbas no lidmašīnām frontes līnijā, kur nav pretgaisa aizsardzības, un uzbrukt, piemēram, kādai ukraiņu brigādei. Bet viena taktiskā bumba viņiem nepalīdzēs, jo ar vienu taktisko bumbu var iznīcināt ciematu vai divus kilometrus no lauka, vai tamlīdzīgi. Ja krievi vēlētos iznīcināt Ukrainas armiju, būtu jāizmanto 40–50 taktiskās kodolbumbas.

Ja krievi izmantos vienu, divas bumbas, viņi riskē ar to, ka ASV, Anglija, Francija neuztvers to kā limitēto uzbrukumu un nekavēsies izšaut no savām kodolzemūdenēm 164 kodolgalviņas pa Krieviju.

Kodolieroču atturēšana nozīmē: ja jums ir aizdomas, ka ienaidnieks izmanto vai gatavojas izmantot kodolieročus, jūs būsiet gatavi atriebties. Tāpēc krieviem kodolieroču izmantošana ir ārkārtīgi riskanta, jo nav zināms, kā reaģēs Rietumi. Un ir svarīgi, ka krievi nezina, kā mēs reaģēsim. Nekad nesaki, ka mēs neizmantosim kodolieročus. Es vienmēr saku: “Pamēģiniet un uzzināsiet.” Apvienotā Karaliste, Francija un Amerikas Savienotās Valstis ir paziņojušas Krievijai, ka tās veiks atbildes pasākumus, bet tās nav pateikušas, kā. Man ir aizdomas, ka kopš 2022. gada 24. februāra debesīs virs Rumānijas un Polijas nepārtraukti atrodas NATO iznīcinātāju grupas. Radaros ir redzami tikai degvielas tankeri, kuru uzdevums ir uzpildīt šīs lidmašīnas. Redzot, cik ilgi šie tankeri uzturas gaisā un pēc cik ilga laika tos nomaina nākamie, var secināt, ka gaisā nepārtraukti atrodas 32 iznīcinātāji. Britu, franču, vācu, itāļu, poļu un citu valstu lidmašīnas.

Ja krievi izmantos kodolieročus, šie iznīcinātāji četru minūšu laikā var būt virs Sevastopoles un nogremdēt visu Krievijas Melnās jūras floti.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu