Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Atbild militārais eksperts Kādi vēl Rietumu ieroči būtu noderīgi Ukrainas pretuzbrukumam? (1)

Intervija
Foto: Ekrānšāviņš

Ukrainai vajag vairāk artilērijas, lai varētu iznīcināt krievus no attāluma, nezaudējot savu karaspēku. Un vairāk tanku un kājnieku kaujas mašīnu. Padomju tanka vai bruņumašīnas apkalpe, ja saņem trāpījumu, iet bojā, bet “Bredlija” apkalpe izdzīvo. Ja apkalpe zinās, ka to bāzē negaida cits “Bredlijs”, viņi mēģinās atgūt bojāto un, iespējams, mirs, mēģinot to izdarīt.  Uz TVNET jautājumiem atbild itāļu militārais eksperts Tomass Theiners.

Kas vēl ir Rietumu arsenālā, kas būtu ļoti noderīgs Ukrainai?

Ukraiņiem ir jāiznīcina Krievijas Melnās jūras flote. Kad ukraiņiem būs F-16, viņiem būs nepieciešamas tālas darbības rādiusa spārnotās raķetes, lai trāpītu Krievijas kuģiem Sevastopoles vai Novorosijskas ostās. Tie kuģi ir jāiznīcina, jo no tiem tiek izšautas “Kalibr” spārnotās raķetes pa Ukrainu. Krievu bumbvedēji, kas izšauj “Kalibr” raķetes, atrodas pārāk dziļi Krievijā, tos nevar notriekt. Bet jūs varat izmantot spārnotās raķetes, lai iznīcinātu krievu lidlaukus. Ukrainas ofensīvas pirmajā dienā Krievijas uzbrukuma helikopteri nodarīja lielus zaudējumus ukraiņu vienībām. Šie helikopteri atradās Berdjanskas lidlaukā. Ukraiņi saprata, ka nespēj notriekt šos helikopterus, bet zināja, ka piloti uzturas Berdjanskas lidostas ēkā. Un ukraiņi ar "Storm shadow" raķetēm trāpīja pa ēku un nogalināja lielāko daļu pilotu, kas būtībā nozīmē – nav pilotu, nav helikopteru. Ukraiņiem ir nepieciešami tālās darbības ieroči un atļauja tos lietot pa militāriem mērķiem Krievijā. Turpat aiz Kerčas tilta atrodas Krievijas gaisa spēku bāze, no kurienes krievi palaiž uzbrukumus. Bāze ir tieši pie Azovas jūras. Ukraiņi var lidot virs Azovas jūras garām Mariupolei, tur pacelties augstāk, izšaut raķetes un pagriezties atpakaļ. “ATACAMS” varētu aizsniegt šo lidlauku.

“ATACAMS” sākotnēji tika radīti lidlauku iznīcināšanai. Raķete virs lidlauka izlaiž aptuveni divus tūkstošus kasešu munīcijas. Un visas novietotās lidmašīnas un iekārtas tiek iznīcinātas. Vai arī franču “Apache” raķetes, kas lido virs lidlauka un ik pēc dažām sekundēm uz leju izšauj raķeti, kas triecas zemē, detonē un uzspridzina asfaltu. Desmit lādiņi, bet ne visi sprāgst vienlaikus. Kad krievi salabos četrus caurumus, tad eksplodēs nākamie divi. Kad tie tiks salaboti, detonēs nākamie divi. Lidlauks visu šo laiku būs slēgts.

Ukrainai ir vajadzīgi visi šie ieroči, lai uzbruktu pēc iespējas tālāk aiz pirmajām frontes līnijām. Raķete, ko ukraiņi tagad saņems katru nedēļu un kuras darbības rādiuss ir 150 kilometru, ir milzīgs solis uz priekšu. Tagad ukraiņi var uzbrukt jebkurā Krievijas okupētajā Ukrainas teritorijā, izņemot Krimas dienvidus. Bet šī raķete ir samērā neliela. Ir vajadzīgi “ATACAMS”, jo tā spēj ne tikai trāpīt, piemēram pa kuģi Sevastopoles ostā, bet gan saplēst to gabalos. Tā, ka to nekad vairs nav iespējams saremontēt.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu