Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Lietuva atteikusi patvērumu baltkrievu aktīvistei Volhai Karačai

Volha Karača
Volha Karača Foto: Скриншот с https://www.facebook.com/olga.karatch

Lietuvas Migrācijas departaments atteicies piešķirt patvērumu baltkrievu aktīvistei Volhai Karačai. Sieviete jau deviņus gadus dzīvo Lietuvā un vada Starptautisko pilsonisko iniciatīvu centru "Mūsu mājas" ("Naš dom").

Karača piektdien aģentūrai BNS apstiprināja, ka patvērums viņai atteikts, pamatojoties uz to, ka viņa radot draudus Lietuvas valsts drošībai.

"Lēmumu es saņēmu šorīt pulksten astoņos," sacīja Karača.

2014.gadā Karačai tika piešķirta pastāvīgās uzturēšanās atļauja Lietuvā, kas regulāri pagarināta, un, pēc viņas teiktā, viņa dzīvojusi pārmaiņus Lietuvā un Baltkrievijā līdz 2020.gada pavasarim, kad pilnībā pārcēlusies uz Viļņu.

2022.gadā viņa iesniegusi lūgumu piešķirt patvērumu.

Karača sacīja, ka Lietuvas Valsts drošības departaments kā iemeslu draudiem valsts drošībai minējis viņas agrākos braucienus uz konferencēm Krievijā.

Organizācijas "Mūsu mājas" līdere sacīja, ka tie bijuši Eiropas Komisijas un "vairāku Eiropas struktūru" organizēti pasākumi laikā, kad Rietumu attiecības ar Krieviju vēl nebija tik sliktas kā pašlaik.

Karača arī teica, ka Lietuvas specdienesti pamanījuši arī viņas interviju ar Krievijas ultranacionālistisko politiķi Vladimiru Žirinovski.

Šī saruna, kas tika pārraidīta sociālajos tīklos, notika 2021. gadā, un tajā tika runāts par Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīmu un Krievijas un Baltkrievijas attiecībām.

Karača uzsvēra, ka runas par draudiem Lietuvas drošībai no viņas puses ir "viennozīmīgi muļķības".

"Es nekad neesmu apdraudējusi Lietuvu un negrasos to darīt arī tagad, neskatoties uz to, ka man nākas uzklausīt šādus pārmetumus," sacīja aktīviste.

Viņa teica, ka pārsūdzēs lēmumu tiesā, un, ja Lietuvā zaudēs, tad vērsīsies arī Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

Karača paskaidroja, ka viņa iesniegusi patvēruma pieteikumu, jo vēlas papildu aizsardzību.

"Baltkrievijas KGB mani ir atzinusi par teroristi (...) Man vajadzīga papildu aizsardzība, jo ar manu uzturēšanās atļauju, ja es aizbrauktu uz kādu citu valsti, Lukašenko mani izsludinātu Interpolā [meklēšanā[, mani tur vienkārši aizturētu," sacīja organizācijas "Mūsu mājas" vadītāja.

"Skaidrs, ka pēc kāda laika mani tur izlaidīs, bet ceļot ar šādu kavēšanos vairākus mēnešus katrā valstī - tas ir vienkārši bīstami," viņa piebilda.

Migrācijas departaments atteicās komentēt lēmumu par Karaču.

"Migrācijas departaments nekomentē konkrētas patvēruma lietas, datus, lēmumus un personu situācijas," aģentūrai BNS sacīja departamenta preses pārstāvis Roks Pukinsks.

"Mūsu mājas" norāda, ka sniedz humāno, psiholoģisko un citu palīdzību baltkrieviem gan pašu mājās, gan Lietuvā, kā arī veic cilvēktiesību pārkāpumu monitoringu.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu