Lizete piedāvā alternatīvas, kā ierastos pārtikas produktus aizstāt ar veselīgām izvēlēm, piemēram:
· Sviesta kruasānu (1,1 g šķiedrvielu) aizstāj ar čia pudiņu (15 g šķiedrvielu);
· Šokolādi (0 g šķiedrvielu) nomaini uz superfood batoniņu (3,9 g šķiedrvielu);
· Glāzes augļu sulas (0,4 g šķiedrvielu) vietā apēd vienu vidēja izmēra banānu (1,8 g šķiedrvielu);
· Sviestmaizi no baltmaizes (1 g šķiedrvielu) aizstāj ar sviestmaizi no pilngraudu maizes (~3g šķiedrvielu).
Kā palielināt šķiedrvielu apjomu uzturā?
Pieaugušam cilvēkam dienas laikā ir jāuzņem aptuveni 35 g šķiedrvielu. Lai palielinātu to daudzumu, uztura speciāliste Lizete Puga iesaka ēst dārzeņus ar visām mizām, jo tieši miziņās slēpjas lielākā daļa šķiedrvielu. Īpaši sezonas augļus un dārzeņus ir ieteicams ēst nemizotus.
Tāpat jāatceras, ka šķiedrvielas ir divu veidu – šķīstošās un nešķīstošās. Šķīstošās šķiedrvielas ir īpaši svarīgas, lai mazinātu holesterīna līmeni asinīs, kā arī uzturētu un pabarotu zarnu mikrofloru. Tās visvairāk slēpjas auzās, topinambūros, ķirbjos, ābolos un citos produktos. Savukārt nešķīstošās šķiedrvielas vairāk veicina zarnu darbību, un tās atrodamas kviešos, rudzos, dārzeņos, riekstos un pākšaugos.
Lizete Puga atgādina, ka “dažādu veidu papildinājumi un piedevas ikdienas ēdienkartē var lieliski palīdzēt palielināt šķiedrvielu daudzumu un uzlabot veselību. Piemēram, papildinot salātus ar riekstiem un zaļumu mērcēm, pievienojot dažāda veida augļu un citrusu sulas, jogurta mērcei pievienojot zaļumus.”