Ukraiņi spēj uzbrukt Krievijas pilsētām, lidlaukiem, militārajiem objektiem, jo 90% Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmu atrodas Ukrainas dienvidu un austrumu frontē, mēģinot atturēt ukraiņu Bayraktarus, Migus no krievu tranšeju bombardēšanas. Uz TVNET tiešsaistes žurnāla KLIK jautājumiem atbild itāļu militārais eksperts Tomass Tainers.

Kāds ir jūsu viedoklis par Ukrainas dronu uzbrukumiem Krievijas lidlaukiem un citām vietām? Vai tiem var būt atturēšanas efekts un tie dos ukraiņiem kādu praktisku labumu?

Ukraiņi ar šiem dronu uzbrukumiem veic trīs lietas. Viens no tiem ir psiholoģiskais karš – viņi aizved karu uz Krieviju. Turklāt ukraiņi un Ukrainas atbalstītāji jūtas labāk, ja tiek veikti šādi uzbrukumi militāriem mērķiem Krievijā.

Otrais mērķis ir nodrošināt preventīvu ietekmi. Ja ukraiņi ar bezpilota lidaparātiem var iznīcināt mērķus Krievijas iekšienē, tad krieviem nāksies divreiz pārdomāt, vai šoziem atkal uzbrukt Ukrainas apkures un elektrības sistēmai.

Jo, ja krievi to darīs, ukraiņi izpostīs Krievijas elektrotīklu un apkures sistēmas. Ja jūs iegremdēsiet Kijivu tumsā, laipni lūgti saņemt tumsu arī Maskavā. Jūs iznīcināt apkuri Černihivā? Kā Smoļenskai patiktu sasalt ziemā?

Tātad tā ir atturēšanas funkcija, vēstot krieviem: ja uzbruksiet mūsu elektrības un apkures sistēmām, mēs varam izdarīt to pašu ar jūsējām.