Šodienas redaktors:
Lauma Lazdiņa

Svaigi spiestu sulu spēks: 5 receptes imunitātes aktivizēšanai rudenī (1)

Foto: Creative Cat Studio/Shutterstock

Iekļaujot uzturā sezonas produktus, vērts atcerēties arī par svaigi spiestām sulām, jo rudenī ir plašā klāstā pieejami visdažādākie augļi un dārzeņi, kas bagāti ar vitamīniem un minerālvielām. Sulu dzērieni būs ne vien gards papildinājums ēdienkartei, bet arī palīdzēs stiprināt veselību, mazināt nogurumu un ievērojami uzlabot pašsajūtu.

“Apotheka” farmaceite Laila Zālīte iesaka piecas veselīgas sulu kokteiļu receptes, kas rudens drēgnajā laikā ļaus uzņemt vērtīgās uzturvielas un palīdzēs aktivizēt imunitāti.

“Ikdienā mūsu organisms saskaras ar virkni nelabvēlīgu faktoru, tai skaitā gaisa piesārņojumu, lielu fizisku vai garīgu slodzi, kā arī pastiprinātu stresu. Tas viss palielina organisma nepieciešamību pēc daudzveidīga un sabalansēta uztura, kas ir pamatā labai pašsajūtai un veselībai. Viens no produktiem, kas ļaus bagātināt ēdienkarti ar vajadzīgajām uzturvielām, ir svaigi spiestas sulas. Tās satur antioksidantus – C un E vitamīnus, karotinoīdus, piemēram, beta karotīnu, luteīnu, un citas vērtīgas vielas. Antioksidantu galvenais uzdevums ir pasargāt šūnu membrānas – brīdī, kad organisms apēsto pārvērš enerģijā, rodas brīvie skābekļa radikāļi, kas tām kaitē, tādējādi veicinot sirds, asinsvadu un onkoloģisko slimību attīstību. Antioksidanti iesaistās šajos ķīmiskajos procesos un aizsargā šūnas,” skaidro Laila Zālīte.

Svaigi spiestas sulas ir arī lielisks šķiedrvielu avots, kas uzlabo gremošanas sistēmas darbību, turklāt sulu kokteiļiem iespējams pievienot visdažādākos augļus un dārzeņus, tādā veidā apgādājot organismu ar daudzveidīgām uzturvielām, kam piemīt atšķirīgas vērtīgās īpašības. Tiesa,

jāņem vērā, ka, lietojot uzturā sulas, pats galvenais ir ievērot mērenību. Dienā nav ieteicams izdzert vairāk par vienu divām glāzēm sulas,

turklāt jāpievērš uzmanība arī kopējam cukura patēriņam ēdienkartē.

Pieci svaigi spiestu sulu dzērieni imunitātes aktivizēšanai

Foto: Africa Studio/Shutterstock

Burkānu un citronu sulas dzēriens ar ingveru un medu

Sastāvdaļas:

  • 1 burkāns;
  • 1 citrons;
  • 1 ēdamkarote medus;
  • 1 neliels gabaliņš ingvera saknes.

Pagatavošana

Sarīvē ingvera sakni, pagatavo svaigi spiestu sulu no burkāna un citrona. Sastāvdaļas liek blenderī un tām pievieno medu. Lai bagātinātu garšu, blenderī var pievienot arī banānu vai ananasu.

Ingvers, citrons un medus stiprinās imunitāti un palīdzēs saaukstēšanās slimību gadījumā, savukārt burkāns apgādās organismu ar K vitamīnu, šķiedrvielām, beta karotīnu un citiem antioksidantiem. Tas būs labs palīgs holesterīna līmeņa samazināšanai, kā arī stiprinās acu veselību un uzlabos gremošanu.

Citronu sulas, ingvera un medus dzēriens

Sastāvdaļas:

  • 3 citroni;
  • 4 – 6 mm plānas nomizotas ingvera saknes šķēlītes;
  • Medus – pēc garšas;
  • 2 glāzes ūdens.

Pagatavošana

Nomizotās un sagrieztās ingvera šķēlītes liek verdošā ūdenī un vāra aptuveni 10–15 minūtes. Kad ūdens iegūst viegli brūnganu nokrāsu, ielej to traukā, izmantojot sietiņu. Pievieno svaigi spiestu citrona sulu (no trīs citroniem iespējams iegūt aptuveni 1/3 glāzes sulas), medu un kārtīgi samaisa. Lai dzērienu ātrāk atdzesētu, tam var pievienot ledu.

Ingvera sastāvā atrodama aktīvā viela gingerols, kam piemīt antioksidanta un pretiekaisuma īpašības.

Tas palīdz cīnīties ar saaukstēšanās vīrusiem un noderēs pret sliktu dūšu. Atsevišķi pētījumi apliecina, ka ingvers tāpat palīdz arī uzlabot gremošanas sistēmas darbību, samazināt svaru un cukura līmeni asinīs, kā arī mazināt iekaisumu locītavās.

Savukārt citrons ir lielisks antioksidantu avots – tas bagātīgi satur C vitamīnu un flavanoīdus, kas palīdz organismam ātrāk atveseļoties saslimšanu gadījumā un labvēlīgi iedarbojas uz imunitāti. C vitamīns iesaistās arī kolagēna sintēzē, tādā veidā ļaujot uzlabot cīpslu, saišu, kaulu un ādas stāvokli.

Medus sastāvā ir organiskās skābes, B grupas vitamīni, kālijs, nātrijs, fosfors, kalcijs, magnijs un antioksidanti, tam, līdzīgi kā ingveram, piemīt antibakteriālās un pretiekaisuma īpašības, tāpēc medus lieti noder elpceļu slimību profilaksei un ārstēšanai.

Granātābolu un apelsīnu sulas dzēriens ar ingveru un medu

Sastāvdaļas:

  • 1 nomizots apelsīns, sadalīts daiviņās;
  • 100 mililitri granātābolu sulas;
  • 1 ēdamkarote citronu sulas;
  • Ingvera sakne un medus – pēc garšas;
  • 2 glāzes ūdens.

Pagatavošana

Sagatavotās sastāvdaļas liek blenderī un samaļ līdz veidojas viendabīgs dzēriens. Dzēriena garšas intensitāti iespējams regulēt, pievienojot papildu ingveru vai medu. Lai atbrīvotos no sēklām, sagatavoto kokteili nepieciešams pārliet citā traukā ar caurdura palīdzību.

Papildinot medus un ingvera vērtīgās īpašības, šim dzērienam pievienots arī granātābols un apelsīns. Granātābolu sulā ir B9 vitamīns jeb folskābe, C vitamīns, antioksidanti, organiskās skābes un kālijs, tā lieliski palīdzēs atjaunot spēkus saaukstēšanās slimību gadījumā un uzlabos gremošanu.

Granātābolu sulai piemīt pretiekaisuma īpašības, tā palīdz regulēt asinsspiedienu un samazināt holesterīna līmeni.

Apelsīni, savukārt, nodrošinās organismam papildu C vitamīna un antioksidantu devu, kā arī kāliju, kas uzlabo sirds veselību. Apelsīnu sula satur arī magniju, kas atjaunos enerģijas resursus un palīdzēs normalizēt nervu un muskuļu darbību. Sulas vērtīgajam sastāvam tāpat ir pretiekaisuma darbība, tas samazina holesterīna līmeni un novērš nierakmeņu risku.

Apelsīnu sulas dzēriens ar ingveru, medu un kurkumu

Sastāvdaļas:

  • 1 apelsīns;
  • Neliels gabaliņš ingvera saknes;
  • Kurkuma;
  • Medus – pēc garšas;
  • 1 glāze ūdens.

Pagatavošana

Ingvera sakni rūpīgi sarīvē ar smalku rīvi, pievieno tai šķipsnu kurkumas un maisījumu aplej ar verdošu ūdeni. Ļauj ievilkties 10–15 minūtes. Dzērienam pievieno svaigi spiestu apelsīnu sulu un medu – atkarībā no tā, cik saldu garšu kārojas.

Dzēriena sastāvdaļas stiprinās imunitāti un sniegs papildu enerģijas devu,

turklāt kurkuma ļaus iegūt unikālu garšas niansi.

Smiltsērkšķu sulas, ingvera, medus un kanēļa dzēriens

Sastāvdaļas:

  • 200 mililitri smiltsērkšķu sulas;
  • Neliels gabaliņš ingvera saknes;
  • 2 ēdamkarotes medus;
  • 1 kanēļa standziņa.

Pagatavošana

Ingvera sakni sarīvē, liek katliņā, pievieno smiltsērkšķu sulu un uzkarsē. Kad dzēriens ir pietiekami silts, tam pievieno medu un kanēļa standziņu. Maisot turpina karsēt, līdz medus ir izkusis. Pēc pagatavošanas dzēriens jānokāš, izmantojot sietiņu vai marli. Pagatavoto dzērienu var dzert karstu vai atdzesēt.

Smiltsērkšķis ir bagāts K un B grupas vitamīnu avots, satur vairākus antioksidantus (A, C, E vitamīnu, selēnu, flavonoīdus), nepiesātinātās taukskābes, cinku, dzelzi, kalciju un citas aktīvās vielas. Tam piemīt pretiekaisuma un antioksidatīva darbība,

smiltsērkšķis samazina holesterīna līmeni asinīs, uzlabo organisma vispārējo stāvokli, stiprina imunitāti un mitrina gļotādu.

Izmanto pašmāju labumus!

Foto: New Africa/Shutterstock

“Rudens sezonā veselīgas sulas var iegūt arī no daudziem pašmāju dārzeņiem – piemēram, ķirbja, āboliem vai selerijām. Ķirbis ir lielisks šķiedrvielu avots, kas satur vairākus vitamīnus, varu, kāliju, dzelzi un citas vērtīgas vielas. Tas lieliski stiprina imūnsistēmu un veicina gremošanu.

Āboliem piemīt pretiekaisuma darbība, tie uzlabo aknu un zarnu veselību, pazemina cukura un holesterīna līmeni organismā. Tiesa, cilvēkiem ar jutīgāku zarnu traktu, šie gardie augļi jālieto ar mēru, pretējā gadījumā tie var radīt gremošanas traucējumus.

Savukārt selerija ir vērtīgs antioksidantu avots, satur K vitamīnu, folskābi, kāliju, magniju, dzelzi un nātriju. Selerija palīdz iekaisumu gadījumā un veicina gremošanu.

Sulu dzērienu pagatavošanai var izmantot dažādus augļus un dārzeņus – nepieciešams tikai atrast sev tīkamo garšu kombināciju un ērtāko pagatavošanas veidu,” saka farmaceite Laila Zālīte.

Raksts tapis sadarbībā ar "Apotheka".

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu