Smiltsērkšķu izmantošanas virzieni mūsdienās ir daudzveidīgi - to plaši lieto medicīnā (eļļa, spreji, uztura bagātinātāji, ziedes, geli, pulveri, sīrupi), kosmētikā (krēmi, balzami, lūpukrāsas, šampūni u.c.) un arī pārtikā (sula, džemi, biezeņi, sīrups u.c.).
"Svaigā veidā smiltsērkšķu ogas ir diezgan skābas, tāpēc laba alternatīva ir tās pievienot dzeramajam ūdenim – tas iegūs patīkamu un atsvaidzinošu garšu. Ziemai ogas droši var sasaldēt. Sajauktas ar medu, tās lieliski derēs pret klepu. No smiltsērkšķu ogām var pagatavot gardu želeju, ko pievienot rīta putrai vai kā piedevu pankūkām.
Lai uzņemtu dienā vajadzīgo vitamīnu devu, pietiek apēst aptuveni 100 gramus svaigu ogu vai izdzert aptuveni 150 mililitrus smiltsērkšķu sulas," stāsta Apotheka farmaceite Ilona Sinkeviča.
Lai veselīgs smiltsērkšķu ražas laiks!
Raksts tapis sadarbībā ar "Apotheka".