Smiltsērkšķi ir superogas, jo satur gandrīz visu vitamīnu, provitamīnu, minerālvielu un bioloģiski aktīvo vielu kokteili. Smiltsērkšķus var saukt arī par multivitamīniem, jo tikai dažas karotes to sulas nodrošina mūsu organismu ar visiem nepieciešamajiem vitamīniem. Rudenī šī dabas velte var kļūt par zeltu tavās ikdienas rūpēs par veselību un skaistumu.
Dabīgie multivitamīni – smiltsērkšķi
Par smiltsērkšķu labajām īpašībām stāsta Apotheka sertificētā farmaceite Ilona Sinkeviča.
Smiltsērkšķu ogas satur ievērojamu daudzumu aminoskābju un miecvielu, to sastāvā ir B1, B2, B12, C, E un K vitamīns, kā arī karotinoīdi – antioksidanti, kam piemīt labvēlīga ietekme uz visu cilvēka organismu.
"Pateicoties vērtīgajam un daudzveidīgajam sastāvam, smiltsērkšķiem ir plašs pielietojums – ogām ir pretiekaisuma, pretmikrobu un savelkoša iedarbība, tās palīdz normalizēt holesterīna līmeni, dziedēt un mitrināt gļotādu, uzlabot asinsriti un gremošanu. Smiltsērkšķi ir lielisks vitamīnu avots, tas palīdz stiprināt imunitāti, tonizēt nervu sistēmu un mazināt nogurumu, kā arī lieti noder dažādu saslimšanu gadījumā, piemēram, anēmijas, cistīta vai aterosklerozes pacientiem," par smiltsērkšķiem stāsta farmaceite Ilona Sinkeviča.
Interesanti, ka atšķirībā no citiem augu pārtikas produktiem, smiltsērkšķu eļļas sastāvā ir visas četras omega taukskābes!
Turklāt vairāk nekā puse no smiltsērkšķu eļļā atrodamajām vērtīgajām vielām ir polinepiesātinātie tauki jeb omega taukskābes, kuras palīdz cīnīties arī ar iekaisumu.
Smiltsērkšķu ogas:
- stiprina imūnsistēmu
- atjauno šūnas un kavē novecošanu
- tonizē nervu sistēmu fiziskas un garīgas pārslodzes gadījumos
- stimulē muskuļu, tostarp sirds, darbību
- veicina smadzeņu darbību
- palielina hemoglobīnu
- uzlabo asinsriti, novērš artēriju aizsērēšanu
- stiprina asinsvadus
- stimulē gremošanu
- pazemina holesterīna līmeni
- cīnās ar infekcijām un vīrusiem
- mazina menopauzes simptomus
- uzlabo seksuālo potenci!
Smiltsērkšķu izmantošanas virzieni mūsdienās ir daudzveidīgi - to plaši lieto medicīnā (eļļa, spreji, uztura bagātinātāji, ziedes, geli, pulveri, sīrupi), kosmētikā (krēmi, balzami, lūpukrāsas, šampūni u.c.) un arī pārtikā (sula, džemi, biezeņi, sīrups u.c.).
"Svaigā veidā smiltsērkšķu ogas ir diezgan skābas, tāpēc laba alternatīva ir tās pievienot dzeramajam ūdenim – tas iegūs patīkamu un atsvaidzinošu garšu. Ziemai ogas droši var sasaldēt. Sajauktas ar medu, tās lieliski derēs pret klepu. No smiltsērkšķu ogām var pagatavot gardu želeju, ko pievienot rīta putrai vai kā piedevu pankūkām.
Lai uzņemtu dienā vajadzīgo vitamīnu devu, pietiek apēst aptuveni 100 gramus svaigu ogu vai izdzert aptuveni 150 mililitrus smiltsērkšķu sulas," stāsta Apotheka farmaceite Ilona Sinkeviča.
Lai veselīgs smiltsērkšķu ražas laiks!
Raksts tapis sadarbībā ar "Apotheka".