Krievija karā pret Ukrainu iztērējusi vairāk nekā 167 miljardus ASV dolāru (12)

Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Reuters/ScanPix

Pusotra gada laikā Krievija karam pret Ukrainu ir iztērējusi aptuveni 167,3 miljardus ASV dolāru, no kuriem bruņoto spēku zaudētais ekipējums ir lēšams vairāk nekā 34 miljardu dolāru vērtībā, liecina žurnāla „Forbs” aprēķini, kuru pamatā ir Ukrainas bruņoto spēku ģenerālštāba dati. Saskaņā ar publikācijas datiem Krievija karam pret Ukrainu tērē aptuveni 300 miljonus ASV dolāru dienā.

Krievijas tiešie militārie izdevumi un zaudētā ekipējuma izmaksas 18 kara mēnešu laikā (no 2022. gada 24. februāra līdz 2023. gada 24. augustam) ir aptuveni 167,3 miljardi ASV dolāru. Šajā aplēsē nav iekļauti fiksētie aizsardzības izdevumi, kas nav saistīti ar militārajām operācijām, kā arī agresorvalsts ekonomiskie zaudējumi.

Lielākās izdevumu pozīcijas ir: militāro operāciju nodrošināšana (51,3 miljardi ASV dolāru), militārās algas (35,1 miljards ASV dolāru), kompensācijas bojāgājušo (25,6 miljardi ASV dolāru) un ievainoto ģimenēm (21 miljards ASV dolāru) un iznīcinātā aprīkojuma izmaksas (34 miljardi ASV dolāru).

Pēc straujā rubļa kursa krituma viena Krievijas karavīra „izmaksas” Krievijas budžetam ir ievērojami samazinājušās. Ja 2022. gadā kopējie maksājumi par vienu karavīru bija aptuveni 200 ASV dolāru dienā, tad tagad tie ir aptuveni 120 ASV dolāru dienā.

Līdz ar rubļa vērtības kritumu samazinās arī militārpersonu kompensācijas izmaksas ASV dolāros. Ja pie valūtas kursa 60 rubļu par ASV dolāru kompensācijas izmaksas Krievijas Federācijā bojāgājušā ģimenei bija aptuveni 110 000 ASV dolāru, tad tagad tās ir tikai aptuveni 65 000 ASV dolāru. Kompensācijas summa ievainotajiem ir attiecīgi samazinājusies no 45 000 līdz 27 000 ASV dolāru.

Tomēr, pēc Ukrainas bruņoto spēku ģenerālštāba datiem, Krievijas upuru skaits pēdējos mēnešos saglabājas daudz augstāks nekā pagājušajā gadā. Līdz ar to Krievija ir spiesta tērēt vairāk naudas kompensācijām.

Galvenā Krievijas izdevumu pozīcija karam Ukrainā ir munīcija un militārais atbalsts armijai. Šo izdevumu kopsumma ir 51,34 miljardi dolāru. Tajā pašā laikā pusotra gada ilgā kara laikā tikai Krievijas artilērijas nodrošināšanai vien krievi ir iztērējuši vairāk nekā 9 miljardus dolāru.

Uz Ukrainu izšauto raķešu kopējās izmaksas jau pārsniedz 21,1 miljardu ASV dolāru.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu