Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Iluzionists Edžus: Maģiskajā triku pasaulē visu esmu sasniedzis pašmācības ceļā un ar lielu neatlaidību

Foto: Publicitātes foto

Edžus Kauķis jeb iluzionists Edžus, kā viņu pazīst lielākā daļa sabiedrības, par sevi saka, ka viņš ir parasts lauku puika. Trikus sācis apgūt 13 gadu vecumā, bet par iluzionistu kļuva 20 gadu vecumā, kad sāka to darīt profesionāli, uzstājoties dažādos pasākumos. Viņa ikdiena paiet filmējot video un radot dažādus triku šovus ar ko pārsteigt citus. Bez jautrības neiztikt. Tā ir viņa ikdienas neatņemama sastāvdaļa – radīt prieku un jautras lietas, kas pašam un citiem patīk. Edžus ir ne tikai iluzionists, bet arī Samsung vēstnesis, tāpēc aicinājām uz sarunu, lai iepazītu maģisko triku pasauli un viņu pašu nedaudz vairāk.

Tu sevi dēvē par profesionālu burvju triku meistaru. Kā sākās tavs ceļš triku pasaulē?

Par profesionāļiem uzskatu tos burvju māksliniekus, kuri ar to pelna naudu. Līdz arī es kļuvu par profesionālu iluzionistu, sākumā visu apguvu un iemācījos pašmācības ceļā. Lasīju dažādas grāmatas, skatījos video. Tad arī sāka parādīties citi resursi – tiešsaistes kursi un apmācību materiāli, kurus varēja iegādāties. Es izgāju dažādus vairāku dienu, pat vairāku nedēļu kursus tiešsaistē. Tagad profesionāli pilnveidojos ik pa laikam aizbraucot uz dažādām konferencēm, piemēram, Anglijā, Zviedrijā. Esmu ieguvis izglītību pasākumu vadīšanā. Kad domāju, ko studēt, zināju, ka gribu būt iluzionists. Mēģināju atrast vistuvāko, kas ir. Tāpēc izvēlējos pasākumu vadīšanu. Man ir paveicies ar to, ka es mīlu savu darbu. Viss, kas ir saistīts ar trikiem, man tiešām ļoti, ļoti patīk.

Kopš 2022. gada vari lepoties Ginesa pasaules rekorda titulu. Vai šis rekords joprojām palicis nepārspēts?

Man pieder Ginesa rekords “Visvairāk kāršu pārcēlieni stundā ar vienu roku” – stundas laikā ar vienu roku samaisīju jeb pārcēlu kārtis 3547 reizes. Šim rekordam gatavojos ilgus gadus – es pratu to izdarīt, taču nepratu tik pietiekami ātri to izdarīt.

Kad es izdomāju pārspēt Ginesa rekordu, gāju cauri esošajam rekordu sarakstam, lai redzētu, kuri no tiem ir saistīti ar trikiem. Atradu šo triku. Zināju, ka man ir salīdzinoši veiklas rokas, tāpēc domāju, ka varēšu to pārspēt. Pandēmijas laikā es uztrenēju nepieciešamās prasmes un biju apņēmības pilns, ka spēšu to paveikt. Katru dienu ņēmu rokās kārtis un trenējot – maisīju tās uz riņķi. Sieva nereti jau dusmojās, ka biežāk manās rokās bija kārtis nevis viņas roka. Tāpēc arī viņa bija ļoti priecīga par šo manu panākumu. Diemžēl pavisam nesen saņēmu ziņu, ka mans rekords ir pārspēts. Mans rekords noturējās aptuveni pusotru gadu, taču iluzionists no Polijas to ir pārspējis. Manam lietuviešu draugam – iluzionistam, arī pieder Ginesa rekords un visā pasaulē Ginesa rekorda turētāji ir ļoti dažādi iluzionisti. Latvijā, cik man zināms, nevienam šāda titula nav. Es laikam esmu pirmais no iluzionistiem, kas to ir ieguvis.

Foto: Publicitātes foto

Pavisam nesen daudzi varēja sekot līdzi tavam neierastajam “lidojumam” 12 stundu ilgumā pie reklāmas banera. Kā Tu nonāci pie šīs idejas?

Ideja radās, sekojot līdzi stāstam no ASV – kāds puisis sevi bija pieskočojis pie reklāmas banera un reklamēja vienu no televīzijas šoviem. Man tas likās ļoti stilīgi un izdomāju, ka es arī tā gribu. Mēģināju izdomāt variantu, kā es varētu to izdarīt, sasaistot kopā ar trikiem. Līdzīgu aktivitāti pie baneriem līdz šim pasaulē nekur tā vēl nebiju redzējis. Un tad es atcerējos veco labo triku pie sienām, kuru bieži vien izpilda ielu mākslinieki, vācot naudu. Izdomāju, ka savienošu abas šīs lietas un īstenošu šo triku pie sava reklāmas banera. Tieši tā radās šī ideja.

Process bija ļoti garš. Garāks nekā es gribēju, jo mēs taisījām vairākus lidošanas prototipus, kamēr sapratām, kurš strādā un kurš var mani izturēt. Visu sagatavot prasīja divus gadus. Bet šo gatavošanās procesu uzņēmās vairāk cilvēki, kuriem es lūdzu darīt dažādas tehniskas lietas. Man pašam gatavošanās bija vienkārša – bija tikai jāaiziet uz norises vietu un jāstāv jeb “jālido”. Bieži vien ar trikiem ir tā, ka aizskatuvē paliek īstie ‘’iluzionisti’’. Tie ir cilvēki, kas man palīdzējuši izveidot kaut ko šādu.

Izpildot triku es nebiju ļoti augstu, bet septiņi metri tomēr arī ir augstums, tāpēc drošība bija ļoti svarīgs aspekts šajā visā avantūrā. 12 stundas “lidojot” gaisā bija interesantas sajūtas. Man palīdzēja cilvēki, kas atnāca klātienē pie banera vai skatījās tiešraidi un ar mani runājās, jo citādāk būtu grūti šo ilgo laiku izturēt. Šie cilvēki man palīdzēja un iedvesmoja. Tieši viņu dēļ es noturējos līdz beigām. Šo visu darot, es neēdu un nedzēru arī ūdeni, jo tad visticamāk man vajadzētu triku pārtraukt daudz ātrāk.

Vislielākais apgrūtinājums filmējot tiešraidi, likās, ka būs telefona akumulatora izturība. Likās, ka izlādēsies telefons. Taču visiem biju izziņojis, ka tiešraide būs. Paņēmu speciāli līdzi ārējo uzlādes akumulatoru, bet cilvēki no malas tāpat teica, ka telefons no lielās tiešraides slodzes lādēsies ārā, pilnībā izslēdzoties, pārkarstot un atvienojoties no tīkla. Taču ar prieku varu teikt, ka šis nav Samsung Galaxy Fold5 gadījumā, jo viedtālrunis godam izturēja un nevainojami darbojās visas 12 stundas, nodrošinot ilgo tiešraidi. Tā kā 12 stundu tiešraide prasa ievērojamus resursus, vienīgais, ko darīju – to atkārtoti uzlādēju pēc kāda laika. Man pat šķita, ka lielākā grūtība būs nevis man izturēt, bet gan telefonam. Taču viss bija kārtībā – tas nedz pārkarsa, nedz ilgās tiešraides dēļ neizslēdzās. Nākamajā dienā man pašam bija sajūta kā pēc gara muguras un kāju treniņa – sāpēja muskuļi.

Šis ir sarežģītākais triks, ko esi izpildījis?

Nē, šis noteikti nav vissarežģītākais triks. Triks ar ūdens kasti ir daudz sarežģītāks. To es drīzumā rādīšu arī savā šovā. Šis bija vairāk kā vienreizējs triks. Tāda tipa trikus parasti ir vieglāk uztaisīt nekā tos, kas pieprasa regulārus treniņus ik dienu. Piemēram, kā ir ar ūdens kastes triku.

Kāda loma tavā ikdienā un darbā ir viedierīcēm?

Noteikti tāpat kā citiem, arī manā ikdienā viedierīcēm ir ļoti liela loma. Esmu priecīgs, ka ikdienā mans uzticamais sabiedrotais tagad ir Galaxy Fold5. Es varu aizbraukt uz jebkuru vietu un man vienmēr līdzi būs kabatas izmēra dators. Novērtēju to, ka ar telefonu vari vienlaicīgi darīt arī citas lietas. Piemēram, sarunājoties zvanā, paralēli varu pierakstīt piezīmes. Telefonu izmantoju arī informācijas pārskatīšanai, kas nepieciešama trikiem. Man vienmēr viss vajadzīgais ir līdzi kabatā – viedierīcē ir viss nepieciešamais manam darbam.

Foto: Publicitātes foto

Kā parasti noris darbs pie triku izstrādes un apgūšanas?

Tas ir ļoti dažāds process un var notikt jebkur. Es varu iet pa ielu, ieraudzīt kā lapa paceļas debesīs un iedomāties, ka būtu forši, ja es to lapu varētu tā lidināt. Muļķīgs piemērs, bet tā tas arī visbiežāk notiek – pamanot kaut ko ikdienā. Es vienmēr idejas pierakstu un pēcāk meklēju vai pats izdomāju tai atbilstošu triku. Daudzi nemaz nezina, ka ir arī milzīgs “triku tirgus”, kur var iegādāties trikus. Jo citiem, nepatīk trikus demonstrēt, bet viņiem patīk tos izdomāt. Man patīk gan viens, gan otrs. Bieži vien, kad man rodas kāda ideja, es sāku meklēt vai kaut kas tāds jau nav izdomāts. Bieži kaut kas līdzīgs ir, un es varu drusku, kaut ko pamainīt. Tad tas atkal kļūst par manu triku – tieši tādu, kādu to vēlos es.

Kādi ir interesantākie atribūti, ko esi izmantojis savos priekšnesumos?

Cilvēka apakšveļa – tas, man šķiet, ir visinteresantākais. Cilvēku mati, zeķes, cilvēku rokas, pirksti, ausis. Tās pašas tehnoloģijas – telefons, pulkstenis.

Ko pārsteidzošu varam no tevis sagaidīt drīzumā? Kādu triku vēlētos realizēt?

Drīzumā var sagaidīt to, kā es izlienu no ūdens kastes. Cerams, ka visos septiņos šovos, to veiksmīgi izdosies izdarīt bez aizķeršanās. Nākotnē vēlētos realizēt kādu triku ar uguni. Bet tad tas noteikti būtu brīvdabas šovos, nevis iekštelpās. Tagad pārsteigšu ar ūdens triku, nākotnē – ar uguns.

Kas ir tavi galvenie ikdienas darba instrumenti, bez kuriem nevarētu iztikt?

Atkarīgs no dienas. Darba dienās tas noteikti ir telefons un dators, jo visbiežāk es trikus apgūstu caur ar šo ierīču palīdzību. Ja tās ir brīvdienas, tad mans triku koferītis, kas ir pilns ar dažādiem trikiem, jo es braucu uz pasākumiem uzstāties.

Ar kādiem ‘’trikiem’’ Tevi ir pārsteidzis Galaxy Fold5?

Es, starp citu, izmantoju Galaxy Fold5 vairākos trikos savos šovos un video. Taču man ļoti patīk, ka viedtālruņa ekrānu var sadalīt divās daļās. Šo funkciju es izmantoju visu laiku. Uz datora to līdz šim vienmēr esmu varējis izdarīt, bet nekad nedarīju. Un tagad pateicoties Galaxy Fold5, es arī datorā esmu sācis šo funkciju izmantot, jo tā ir tik forša un noderīga. It sevišķi, ja telefonam ir liels ekrāns, visu iespējams paveikt daudz ātrāk un ērtāk. Tas ir tas triks, kas mani pārsteidz, jo es nezināju, ka tas ir iespējams.

Atklāj Galaxy ekosistēmas ierīces un uzzini vairāk par jauno Galaxy Fold5 sērijas viedtālruni, kuru ikdienā iecienījis arī iluzionists Edžus šeit. Samsung tehnoloģijas palīdzēs Tev atklāt jaunu pasauli un piedzīvot episkus mirkļus.

Foto: Publicitātes foto
Uz augšu