Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Vāclava Havela balva piešķirta Turcijā ieslodzītajam Kavalam (1)

Turcijā ieslodzītais cilvēktiesību aizstāvis Osmans Kavala.
Turcijā ieslodzītais cilvēktiesību aizstāvis Osmans Kavala. Foto: Handout ./via REUTERS

Eiropas Padome pirmdien piešķīrusi starptautisko Vāclava Havela balvu Turcijā ieslodzītajam cilvēktiesību aizstāvim filantropam Osmanam Kavalam.

66 gadus vecajam Kavalam, kurš atklāti kritizējis Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu, pārmaiņus tika izvirzītas dažādas apsūdzības, sākot ar spiegošanu un 2013.gada protestu finansēšanu un beidzot ar piedalīšanos 2016.gada neveiksmīgajā valsts apvērsumā. Viņš tika aizturēts 2017.gada oktobrī un 2022.gadā viņam tika piespriests mūža ieslodzījums apsūdzībās par mēģinājumu gāzt Erdogana valdību.

"Man ir ļoti skumji, ka viņš nav šeit kopā ar mums, lai saņemtu šo balvu. Šī balva ir tik svarīga," sacīja viņa sieva Ajse Bugra Kavala, pieņemot balvu no Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA) prezidenta Tinija Koksa.

Turcijas atteikšanās ievērot Eiropas Cilvēktiesību tiesas prasību nekavējoties atbrīvot Kavalu ir saasinājusi Ankaras attiecības ar Rietumu sabiedrotajiem.

Eiropas Padome ir uzsākusi pārkāpuma procedūru pret Turciju par tās attieksmi pret Kavalu. Tas potenciāli var novest pie Ankaras izslēgšanas no Eiropas Padomes.

Turcijas Augstākā tiesa pagājušajā mēnesī atstāja spēkā spriedumu, ar kuru Kavala tika notiesāts un saņēma mūža ieslodzījumu. Kavala šo spriedumu nevar pārsūdzēt.

Eiropas Padome Vāclava Havela balvu kopš 2013.gada piešķir personām vai nevalstiskām organizācijām, kuras aktīvi iestājas par cilvēktiesību aizsardzību.

Havels bija čehu rakstnieks, dramaturgs, politiķis, disidents, cilvēktiesību aizstāvis un viens no galvenajiem cīnītājiem 1989.gada Samta revolūcijā pret komunisma jūgu.

Pēc komunistiskā režīma sabrukuma Havels tika ievēlēts Čehoslovākijas prezidenta amatā. Kad Čehoslovākija 1993.gadā sadalījās, viņš kļuva par neatkarīgās Čehijas pirmo prezidentu, bet 1998.gadā tika valsts galvas amatā pārvēlēts. 2003.gadā, noslēdzot otro pilnvaru termiņu Čehijas prezidenta amatā, Havels atgriezās pie radošā darba. Pēc prezidentūras beigām viņš arī aktīvi pievērsās cilvēktiesību aizstāvībai.

1996.gadā Havelam tika atklāts plaušu vēzis. Viņš mira 2011.gada decembrī.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu