Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Pēc "Balticconnector" bojājuma desmit Ziemeļeiropas valstis vienojas par sadarbību kritiskās infrastruktūras uzlabošanā (1)

Balticconnector
Balticconnector Foto: Mihkel Maripuu

Pēc gāzesvada "Balticconnector" bojājuma desmit Ziemeļeiropas valstis ir vienojušās sadarboties, lai pastiprinātu savas kritiskās infrastruktūras aizsardzību, piektdien paziņojis Zviedrijas premjerministrs Ulfs Kristersons.

Kristersons pēc Apvienoto reaģēšanas spēku (JEF) valstu līderu sanāksmes Gotlandes salā sacīja, ka svētdien notikusī gāzesvada noplūde demonstrē kritiskās infrastruktūras drošības nozīmi.

Somijas prezidents Sauli Nīniste un Somijas premjerministrs Peteri Orpo otrdien sacīja, ka gāzesvads "Balticconnector", kas savieno Somiju un Igauniju, visticamāk bojāts ārējas darbības rezultātā, raisot aizdomas par Krievijas iesaisti. Gan Somija, gan Igaunija izmeklē incidentu un aicinājušas nesteigties ar secinājumiem pirms oficiālajiem rezultātiem.

"Mēs tagad esam uzdevuši mūsu JEF aizsardzības ministriem apspriest turpmāku kritiskās infrastruktūras, jo īpaši zemūdens, aizsardzību, kas ir svarīga visām mūsu valstīm," paziņoja Kristersons.

"Jūras dibenā ir kabeļu, cauruļvadu un infrastruktūras spageti, kas ir absolūti būtisks datu plūsmai (..) un visam, kas tiek kontrolēts digitāli," sacīja Kristersons.

JEF ir desmit valstu koalīcija, kas koncentrējas uz drošību Ziemeļeiropā. Koalīcijā ietilpst Lielbritānija, Dānija, Somija, Igaunija, Islande, Latvija, Lietuva, Nīderlande, Zviedrija un Norvēģija.

Pagaidām nav zināms, kas izraisīja noplūdi "Balticconnector". Bojāts ir arī zemūdens telekomunikāciju kabelis, kas savieno abas valstis.

Svarīgākais
Uz augšu