Svarīgākie vitamīni un mikroelementi topošās māmiņas uzturā
Dzelzs ir viena no svarīgākajām minerālvielām, kas pietiekamā daudzumā jāuzņem, gan plānojot grūtniecību, gan tās laikā. Gaidību periodā organisma nepieciešamība pēc dzelzs pieaug vairākkārtīgi, tāpēc par tās rezervēm vēlams parūpēties vēl pirms grūtniecības iestāšanās. Dzelzi iespējams uzņemt, ēdot liesu gaļu, olas, zivis, sēklas, riekstus, svaigus augļus un ogas, kā arī pupiņas un lēcas.
Folskābe mazuļa attīstībai ir būtiska jau pirmajās grūtniecības nedēļās, tā samazina iedzimtu nervu sistēmas caurulītes defektu iespējamību, nodrošina veselīgu smadzeņu attīstību un mazina priekšlaicīgu dzemdību risku. Plānojot grūtniecību un pirmajos trīs grūtniecības mēnešos folskābi ieteicams papildus uzņemt uztura bagātinātāju veidā – dienā vajadzīgi vismaz 400 mikrogrami (µg) folskābes. Ar uztura palīdzību folskābi var uzņemt, ēdot zaļo lapu dārzeņus, brokoļus, spinātus, bietes, kāpostus un pilngraudu produktus.
D vitamīns nepieciešams kalcija un fosfora vielmaiņai, kā arī mazuļa kaulu un zobu attīstībai. Lai gan D vitamīns atrodams treknās zivīs, olas dzeltenumā un piena produktos, ar uzturu lielākoties nepietiks – to jāuzņem, papildus lietojot uztura bagātinātājus. Lai noteiktu, cik liela deva D vitamīna nepieciešama, vēlams regulāri veikt analīzes.
Jods nodrošina normālu vairogdziedzera darbību topošajai māmiņai, bet gaidāmajam mazulim – normālu centrālās nervu sistēmas attīstību. Jodu satur dažādas jūras veltes, piena produkti un jodētais sāls, kā arī to var papildus lietot pārtikas piedevu veidā.
Raksts tapis sadarbībā ar "Apotheka".