Video un Foto “Hamās” atbrīvojis divas ķīlnieces – ASV pilsones

Papildināts
Foto: Publicitātes foto

Teroristu grupējums “Hamās” paziņojis par divu sagūstīto ASV pilsoņu (mātes un meitas) atbrīvošanu. Par to paziņots kustības “Telegram” kanālā. Paziņojumā teikts, ka sievietes atbrīvotas, lai “pierādītu Amerikas tautai un pasaulei, ka Baidena un viņa fašistiskās administrācijas apgalvojumi ir nepatiesi un nepamatoti”.

Raidsabiedrība BBC ziņo, ka atbrīvotās ķīlnieces ir Džūdita Tai Rānana un viņas meita Natālija Šošana Rānana.

Natalie Raanan
Natalie Raanan Foto: Publicitātes foto
Yehudit Raanan
Yehudit Raanan Foto: Publicitātes foto

Kā ziņo aģentūra Reuters, apstiprinājumu par atbrīvošanu no Izraēlas puses sākotnēji sniedza divi Izraēlas televīzijas kanāli – “13 News” un sabiedriskā televīzija “Kan”. Viņi nenorādīja šīs informācijas avotu un nesniedza sīkākas ziņas. Arī Izraēlas laikraksts “Haaretz” ziņoja par sieviešu atbrīvošanu, atsaucoties uz Sarkano Krustu. Vēlāk šo faktu apstiprināja arī Izraēlas valdība.

Abas amerikānietes 7.oktobrī tika nolaupītas no Nahalozas kibuca. Viņas bija ieradušās Izraēlā pavadīt brīvdienas.

Netika sniegtas sīkākas ziņas par viņu veselības stāvokli, bet ASV prezidents Džo Baidens paziņoja, ka ziņa par abu ķīlnieču atbrīvošanu viņu ļoti iepriecinājusi.

"Hamās" paziņoja, ka sadarbojas ar Kataru un Ēģipti, lai atbrīvotu "civilos" ķīlniekus. Tā ir pazīme, ka drīz varētu tikt atbrīvoti arī citi ķīlnieki.

Katara apstiprināja savu lomu šajā procesā un pauda cerību, ka tiks panāktas vienošanās par jaunām ķīlnieku atbrīvošanām.

"Atbildot uz Kataras centieniem, ["Hamās" bruņotais spārns "Ezedina] al Kasama brigādes" atbrīvoja divas ASV pilsones humānu iemeslu dēļ," piektdien paziņoja "Hamās".

Pirms dažām dienām “Hamās” pirmo reizi publicēja videoierakstu ar vienu no ķīlniecēm, 21 gadu veco Miju Šēmu, kuru kaujinieki nolaupīja no tuksneša festivāla valsts dienvidos. Meitene, kura bija ievainota rokā, televīzijas kameras priekšā teica, ka viņa tiek ārstēta, un lūdza pēc iespējas ātrāk viņu nogādāt mājās.

“Hamās” pārstāvji apgalvo, ka kaujinieki tur par ķīlniekiem 200-250 cilvēkus. Izraēlas armija paziņoja, ka teroristu gūstā ir 203 cilvēki.

Pēc kaujinieku uzbrukuma Izraēlas varas iestādes izklāstīja atbildes operācijas galveno mērķi - pilnībā iznīcināt Gazas joslā valdošo “Hamās” kustību un visus, kas bija iesaistīti uzbrukuma organizēšanā.

Izraēla Gazas joslā gatavo vēl nepieredzētu sauszemes operāciju, solot iznīcināt “Hamās”. Aģentūra Reuters, atsaucoties uz vairākiem neoficiāliem avotiem, ziņo, ka Izraēlas stratēģija tuvākajā laikā ietvers Gazas joslas infrastruktūras iznīcināšanu, vietējo iedzīvotāju nosūtīšanu uz robežu ar Ēģipti un “Hamās” pazemes tuneļu labirinta iznīcināšanu. Tajā pašā laikā Izraēlas militārā pavēlniecība un valsts varas iestādes vēl nav uzsākušas sauszemes operāciju, lai gan par to ir vairākkārt runājušas. Izraēlas militārais eksperts Deivids Gendelmans portālam “The Insider” skaidroja, ka Izraēlas armija jau ir gatava, taču tiek risināti politiskie un humānie jautājumi.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu