Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

"Draudi Krievijai ir nepieņemami." Peskovs atbild uz Rinkēviča ierosinājumu par Baltijas jūras slēgšanu kuģošanai (16)

Krievijas diktatora Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.
Krievijas diktatora Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs. Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV/AP

Kremļa runasvīrs Dmitrijs Peskovs paziņojis, ka "draudi Krievijai ir nepieņemami", reaģējot uz Latvijas prezidenta Edgara Rinkēviča ierosinājumu slēgt Baltijas jūru kuģošanai, ja tiks konstatēta Krievijas vaina nesenajos zemūdens infrastruktūras bojājumos.

Peskovs pirmdien noliedza Krievijas saistību ar zemūdens infrastruktūras bojājumiem.

"Visi draudi jāuztver nopietni, lai kurš tos būtu izteicis. Lai kurš tos būtu izteicis, draudi Krievijai ir nepieņemami," izteicās Peskovs.

Naktī uz 8. oktobri notika avārija zemūdens gāzesvadā "Balticconnector", kas savieno Igauniju un Somiju. Cauruļvads tika slēgts tīšas ārējas iedarbības izraisītas noplūdes dēļ. Tika ziņots arī par sakaru kabeļa starp Igauniju un Somiju bojājumu, ko arī izraisīja tīšs ārējs spēks.

Somija izmeklē gāzesvada bojājuma cēloņus Somijas ūdeņos, savukārt sakaru kabeļa bojājumu Igaunijas ūdeņos izmeklē Igaunijas varasiestādes.

Runājot par nesenajiem zemūdens infrastruktūras bojājumiem jūrā, Rinkēvičs pagājušonedēļ norādīja, ka jāsagaida izmeklēšanas rezultāti. Vienlaikus viņš atgādināja, ka pēc tiem NATO pastiprinās patrulēšanu Baltijas jūrā.

"Es teiktu, ja redzam šāda veida incidentus, tad manā izpratnē NATO vienkārši būtu reāli jāslēdz Baltijas jūra kuģošanai. To var izdarīt. Protams, tas ir jautājums arī par veselu rindu starptautisko jūras tiesību," teica prezidents.

Somijas policija piektdien pavēstīja, ka izmeklēšanā par bojājumu nodarīšanu gāzesvadam "Balticconnector" uzmanības fokusā ir Ķīnas kuģis.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu