Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

ASV Federālā rezervju sistēma nemaina bāzes procentlikmi

Foto: AFP/SCANPIX

Federālās rezervju sistēmas (FRS) Atvērtā tirgus komiteja trešdien jau otro sanāksmi pēc kārtas nolēma nemainīt bāzes procentlikmi.

Pēc komitejas kārtējās divu dienu sēdes tika paziņots, ka bāzes procentlikmes mērķrādītājs tiek saglabāts 5,25-5,5% līmenī. Tas ir augstākais bāzes procentlikmes līmenis ASV kopš 2001.gada.

Nolūkā panākt, lai gada inflācija samazinās līdz 2% līmenim, FRS bāzes procentlikmi regulāri paaugstināja kopš pagājušā gada marta.

Šogad bāzes procentlikmes mērķrādītājs palielināts četras reizes - februārī, martā, maijā un jūlijā tas tika paaugstināts par ceturtdaļu procentpunkta, bet jūnijā un septembrī netika mainīts.

Pagājušajā gadā bāzes procentlikmes mērķrādītājs tika paaugstināts septiņas reizes. Mērķrādītājs tika palielināts martā un maijā, abas reizes to paaugstinot par pusi procentpunkta, kā arī jūnijā, jūlijā, septembrī un novembrī, kad tas tika palielināts par trim ceturtdaļām procentpunkta. Savukārt decembrī tas tika paaugstināts par pusi procentpunkta.

Pirms tam bāzes procentlikmes mērķrādītājs nemainīgā līmenī bija kopš 2020.gada marta, kad tas tika samazināts, lai atbalstītu ekonomiku koronavīrusa pandēmijas izraisītās krīzes laikā.

Jau ziņots, ka patēriņa cenas ASV septembrī pieauga par 3,7%, kas ir tāds pats gada inflācijas līmenis kā augustā.

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu