Ķīnā mistiski pazudis kārtējais augsta līmeņa biznesmenis

Foto: AFP / Scanpix

Mistiski pazudis Ķīnas tiešsaistes straumēšanas pakalpojuma “DouYu”, kas cieši sadarbojas ar “Tencent”, vadītājs. Kā vēsta CNN, atsaucoties uz Ķīnas medijiem, “DouYu” vadītājs Čens Šaoi pēdējo dienu laikā nav sasniedzams.

Pašlaik neapstiprinātas ziņas liecina, ka pret Čenu sākta izmeklēšana, tādēļ viņš publiski nav rādījies teju trīs mēnešus. Par ko sākta izmeklēšana un kas to veic, nav zināms.

“DouYu” pārstāvis CNN pauda, ka “biznesa operācijas notiek normālā režīmā” un  “ja gadījumā būtu noticis kas nozīmīgs, kompānija par to būtu ziņojusi”.

Tiek norādīts, ka 39 gadus vecais uzņēmējs pēdējo reizi sabiedrībā bija redzēts augustā, kad viņš runāja par kompānijas ceturkšņa finanšu rādītājiem ar “DouYu” finanšu analītiķiem.

Tiek norādīts, ka “DouYu” savas akcijas 2019. gadā kotēja NASDAQ biržā, kas ļāva uzņēmumam piesaistīt 775 miljonu dolāru lielu finansējumu.

“DouYu”, ko no ķīniešu valodas var tulkot kā “zivs, kas kaujas”, nereti tiek salīdzināts ar “Amazon” piederošo straumēšanas pakalpojumu “Twitch”. Tas piedāvā interaktīvas videospēļu tiešraides, ļaujot sekotājiem čatot, kā arī sekot līdzi notiekošajam gan savos mobilajos telefonos, gan datoros.

Čena neizskaidrojamā pazušana ir daļa no Ķīnas antikorupcijas cīņas, kā rezultātā notikusi vēršanās pret dažādiem augsta ranga uzņēmējiem, it īpaši tehnoloģiju un finanšu sektoros.

Sestdien Ķīnas galvenā korupcijas apkarošanas iestāde īsā paziņojumā pauda, ka izmeklē apsūdzības pret Žanu Honli, kas ir bijušais “Industrial and Commercial Bank of China” (ICBC) vadītājs. ICBC ir viena no četrām lielākajām valsts bankām.

Žans tiek “turēts aizdomās par ļoti nopietniem likumu un noteikumu pārkāpumiem”. Šī frāze ļoti bieži tiek izmantota, runājot par korupciju.

Tāpat Ķīnas varasiestādes vērsušās pret ietekmīgu investīciju baņķieri un tehnoloģiju sektora spēlētāju Bao Fanu, kurš mīklaini pazuda februārī, bet trīs mēnešus vēlāk atklājās, ka viņš šo laiku pavadījis apcietinājumā.

Līdz šim Ķīnas korupcijas novēršanas iestāde vērsusies pret vairākiem desmitiem uzņēmumu valsts svarīgākajās finanšu institūcijās.

Arī citas nozares saskārušās ar līdzīgu varasiestāžu interesi. Tā, piemēram, septembrī tika aizturēts reiz lielākā Ķīnas nekustamo īpašumu attīstītāja “Evergrande” vadītājs Hjoi Kajaņs.

Tiek norādīts, ka ietekmīgu biznesmeņu mistiska pazušana visbiežāk ir saistāma ar vietējo varasiestāžu interesi par dažādiem noziegumiem, kas uzņēmējiem tiek inkriminēti. Nereti tas tiek darīts, ja uzņēmēji pauduši Sji Dzjiņpina režīmam nevēlamu viedokli.

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu