Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Covid-19 pandēmijas laikā valsts palīdzēja uzņēmumiem, kam ir milzīgi nodokļu parādi (2)

Foto: Shutterstock

Kovida pandēmijas laikā valdība labprātīgi piešķīrusi lielus grantus uzņēmumiem, kas iepriekš īstenojuši dažādas shēmas ar PVN, kā arī maksājuši aplokšņu algas, vēsta žurnāls "Ir". 

Tagad šie uzņēmumi nav samaksājuši vairāku miljonu eiro lielus nodokļus, raksta žurnāls. 

Valsts pandēmijas laikā teju miljonu eiro piešķīra skaistumkopšanas salonu impērijai "Kolonna". Tas pat neraugoties uz faktu, ka šī kompānija jau atkārtoti tika pieķerta aplokšņu algu maksāšanā, kā arī - tai ir liels nodokļu parāds. 

Izrādās, ka ataug ne tikai mati pēc to nogriešanas - līdzīgi var notikt arī ar labi zināmu salonu nodokļu parādiem, kas pēkšņi pazūd un tad atkal uzrodas. Īsi pēc tam seko arī maksātnespēja. 

Tiek norādīts, ka "Kolonna" ir viens no lielākajiem nodokļu parādniekiem, kas Covid-19 krīzes laikā saņēma dāsnu valsts atbalstu, bet tagad ir nonācis bankrota priekšā. Šis nav vienīgais šāda veida uzņēmums. Pandēmijas laikā pabalstu no valsts saņēma ap 12 tūkstošiem uzņēmumu, kam ievērojami samazinājās apgrozījums. Kopējais valsts atbalsta apjoms bija ap 570 miljoniem eiro. 

Tomēr, izpētot visus grantus, atklājās, ka daudzas kompānijas šobrīd nespēj tikt galā ar saistībām pret valsti. 

Teju piektā daļa atbalstīto uzņēmumu – 2,3 tūkstoši – šoruden ir nodokļu parādnieki. Kopējais nodokļu parāds ir pārsniedzis 51 miljonu eiro.

Lai arī nodokļu parādnieku skaits starp grantu ieguvējiem nav lielāks kā vidēji valstī (30%), īpašu uzmanību rada fakts, ka teju puse no kopējās nodokļu parādu summas attiecas vien uz desmit uzņēmumiem. 

To nenomaksāto nodokļu parādu summa aug visai ātri - novembra sākumā parāds sasniedza jau 27 miljonus eiro. 

Respektīvi, lai krīzes laikā atbalstītu šīs desmit kompānijas, valsts tām piešķīra vairāk nekā piecus miljonus eiro, bet tagad tās ir nonākušas parādos, kas piecas reizes pārsniedz iegūto grantu summu. Tāpat ir apšaubāms, vai šos parādus izdosies dzēst. 

Pieciem no desmit lielākajiem parādniekiem pašlaik ir atklāts maksātnespējas process, bet vienam ir noteikta tiesiskā aizsardzība. Divu uzņēmumu saimnieciskā darbība ir apturēta. Valsts ieņēmumu dienests pagaidām nav komentējis šo situāciju.

Svarīgākais
Uz augšu