Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Krievijas pilsoņu strādāšana Eiropas Padomē ir nepieņemama, uzsver Kalniņa-Lukaševica (2)

Saeimas priekšsēdētāja biedre Zanda Kalniņa-Lukaševica Saeimas rudens sesijas pirmās sēdes laikā.
Saeimas priekšsēdētāja biedre Zanda Kalniņa-Lukaševica Saeimas rudens sesijas pirmās sēdes laikā. Foto: Paula Čurkste/LETA

Tā ir nepieņemama situācija, ka Krievijas pilsoņi turpina strādāt Eiropas Padomē (EP), otrdien, 28. novembrī, EP Ministru komitejas (MK) sanāksmē uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedre Zanda Kalniņa-Lukaševica (JV).

Kā informēja Saeimas Preses dienestā, Latvijas delegācijas EP Parlamentārajā asamblejā (PA) vadītāja Kalniņa-Lukaševica Lihtenšteinas prezidentūras EP MK atklāšanas pasākumā Vaducā šajā kontekstā aicināja EP nekļūt par Krievijas krāpniecības upuri.

"Mums nav ilūziju par Krievijas agresiju Ukrainā un tās īstenotajām naidīgajām darbībām visos iespējamos veidos un vietās. EP nav izņēmums. Situācija, ka Krievijas pilsoņi turpina strādāt organizācijā, ir nepieņemama," sacīja Saeimas priekšsēdētājas biedre.

Uzrunājot klātesošos, Latvijas delegācijas EPPA vadītāja aicināja organizāciju nekļūt par Krievijas krāpniecības upuri, uzturot darba attiecības ar Krievijas pilsoņiem. "Noteikumi ir skaidri - EP ir jānodarbina un mūsu nodokļu maksātājiem jāfinansē tikai dalībvalstu pasu turētāji, bez "bet" un "ja"," uzsvēra Kalniņa-Lukaševica.

Diskutējot par EP aktuālajiem jautājumiem ar Lihtenšteinas ārlietu, izglītības un sporta ministri Dominiku Hasleri, Latvijas EPPA delegācijas vadītāja atkārtoti pievērsa uzmanību nepieciešamībai saukt Krieviju pie atbildības par tās agresiju Ukrainā, kā arī pauda atbalstu Lihtenšteinas prioritātēm, tostarp aktīvi strādāt pie mākslīgā intelekta tiesiskā regulējuma ieviešanas.

Sanāksmes dalībnieki apsprieda arī situāciju Tuvajos Austrumos un ziņojumu par vēlēšanu novērošanu Polijā. Tāpat notika gatavošanās plānotajai janvāra sesijai, kuras laikā tiks ievēlēts jauns asamblejas prezidents un EP cilvēktiesību komisārs. Līdz ar to pašlaik notiek aktīvas konsultācijas par atbilstošākajiem kandidātiem.

Lihtenšteina pārņem prezidentūru EP MK no Latvijas, kura to noslēdza 15.novembrī.

Eiropas Padome ir starpvalstu organizācija, kas apvieno 46 Eiropas valstis un kuras mērķis ir veidot kopēju demokrātisku un tiesisku telpu, nodrošinot tās pamatvērtību - cilvēktiesību, demokrātijas un tiesiskuma - ievērošanu un aizsardzību, norādīts Ārlietu ministrijas mājaslapā.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu